RUSIJARusija je 2016. godine obezbedila 15 hiljada mjesta za strane studente. Ruska Federacija je jedna od rijetkih država u svijetu koje omogućavaju strancima da besplatno studiraju na svim univerzitetima u zemlji,  uporedno sa državljanima rusije.

Svake godine Rusija objavljuje otvoreni konkurs za strane državljane koji žele da studiraju na ruskim univerzitetima. Ministarstvo obrazovanja izdvaja mjesta za osnovne akademske studije, master studije i magistraturu.

Šta treba da učinite ako želite da postanete jedan od 15 hiljada studenata u akademskoj 2016/2017. godini?

  1. Registrujte se

Državna agencija „Rossotrudničestvo“, koja se bavi prijemom i raspoređivanjem molbi, ove godine je znatno pojednostavila proceduru podnošenja molbe za studije u Rusiji. Za početak treba da se registrujete na sajtu russia.study. To traje oko 10 minuta.

  1. Podnesite molbu

Poslije registracije možete napisati motivaciono pismo i popuniti anketu, u kojoj treba navesti podatke o vašem obrazovanju, ličnim dostignućima i željenom smjeru studija. Završena anketa će dospjeti u zajednički spisak anketa za vašu zemlju.

  1. Sačekajte odgovor

Odabirom kandidata se bave filijale agencije „Rossotrudničestvo“ u mnogim državama svijeta, kao i lokalna ministarstva obrazovanja. Sa odabranim kandidatima se stupa u kontakt radi razgovora ili testiranja.

  1. Izaberite univerzitet

Ako ste uspješno prošli testiranje, onda možete izabrati šest univerziteta po želji i uputiti im neposrednu molbu. Ako svih šest univerziteta odbije vašu molbu, Ministarstvo obrazovanja Rusije ima obavezu da vam ponudi studiranje na nekom drugom univerzitetu.

  1. Pripremite se za put!

Kada univerzitet potvrdi da ste primljeni, a to se obično dešava u julu, već možete početi da se spremate za putovanje u Rusiju.

RUSIJA2