Konkurs za izbor članova Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH mogao bi, po svemu sudeći, da bude poništen, jer koverte sa prijavama kandidata nisu otvorene u zakonskom roku, a sporna imenovanja onemogućila su normalan rad ove institucije.

Predsjedavajući privremenog Upravnog odbora Instituta Momir Škiljević u nekoliko navrata zakazivao je pa otkazivao sjednicu Upravnog odbora na kojoj su koverte trebalo da budu otvorene. Sjednica još nije održana, a rok za otvaranje koverti sa imenima kandidata davno je prošao.

Osim toga, ni Škiljevićev izbor na čelo Upravnog odbora nije potpuno zakonski potkrijepljen, s obzirom na to da se on na toj funkciji našao bez odluke Savjeta ministara BiH. On je na tu poziciju došao poslije odlaska Mirka Okolića.

Član Savjetodavnog odbora Instituta Milan Mandić kaže da ništa više u Institutu nema zakonsku podlogu te da se ne zna ni ko bi sada trebalo da poništi konkurs za izbor članova Kolegijuma direktora i raspiše novi. Konkurs je u “Službenom glasniku BiH” objavljen još 21. februara i bio je otvoren 15 dana.

– Nema Upravnog odbora koji bi to trebalo da uradi, odnosno ovaj privremeni nema predsjedavajućeg i jednog srpskog predstavnika. Kolegijumu direktora odavno je istekao mandat. Sada bi trebalo da Savjet ministara usvoji ostavku Okolića i umjesto njega imenuje srpskog člana Upravnog odbora. Taj novi privremeni Upravni odbor zatim bi trebalo da izabere predsjedavajućeg. Nakon toga taj Upravni odbor poništava nevažeći konkurs i raspisuje novi – pojasnio je Mandić.

Okolić, koji je u Upravnom odboru bio predstavnik RS,  samoinicijativno se povukao iz članstva u Upravnom odboru baš zbog kandidature za mjesto člana Kolegijuma direktora. Njegovu poziciju preuzeo je Škiljević koji je predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP).

Član Savjetodavnog odbora Instituta Nedeljko Mitrović kaže da niko u ovoj instituciji ni o čemu ne konsultuje predstavnike porodica nestalih.

– To je neobjašnjivo i neprihvatljivo jer oni najiskrenije i najneposrednije učestvuju u procesu traženja nestalih. Žalosno je da je osnovna namjena Instituta zanemarena nauštrb borbe za funkcije – kaže Mitrović.

Okolić juče nije odgovarao na telefonske pozive, kao ni srpski član Kolegijuma Milutin Mišić, dok je Škiljević rekao da ne želi da daje izjave.

Konfuzija

Milan Mandić napominje da Momir Škiljević nema pravo ni da zakaže sjednicu Upravnog odbora Instituta s obzirom na to da zvanično nije imenovan na funkciju predsjedavajućeg. Zato je, kaže, zakazivao, pa otkazivao sjednicu.

– Tako bi i otvaranje koverti sa prijavama na konkurs za člana Kolegijuma direktora bilo nezakonito, jer privremeni Upravni odbor nema zakonitog predsjedavajućeg – rekao je Mandić.

Izvor: Glas Srpske