Tehnike disanja na porođaju

Lagano i duboko disanje – primenjuje se na početku porođaja, kada se osećaju kontrakcije materice. Dok uvežbava ovaj tip disanja, trudnica leži na leđima, savijenih kolena i sa uzglavljem pod uglom od 45 stepeni. Udiše na nos, a izdiše na usta – do jedan minut. Ovo se ponavlja nekoliko puta.

Ubrzano i površno disanje – primenjuje se kada grlić počne da se otvara sve više, odnosno kada se pojača intenzitet kontrakcija. Uvežbava se u istom položaju. Trudnica najpre duboko udahne kroz nos, a izdahne na usta. Pri sledećem udisaju, počinje da diše brzo i površno – samo na usta, do jedan minut. Završava dubokim udisajem i izdisajem. Nakon odmora od jednog, dva minuta, vežba se ponavlja nekoliko puta.

Disanje u prelaznoj fazi porođaja, kada se mešaju kontrakcije i osećaj napinjanja – isto je kao u prethodnoj fazi, sa dva-tri forsirana duboka izdisaja. Uvežbava se najpre na leđima, a kasnije na boku, naizmenično.

Da bi napinjanje bilo efikasno u fazi istiskivanja bebe, lekar ili babica će reći porodilji kada da se napne. Tada je potrebno da duboko udahne i izdahne vazduh, pa da ponovo duboko udahne – da bi se dijafragma spustila i vršila pritisak odozgo na matericu. Porodilja treba da zadrži vazduh u plućima što duže i, u položaju sa savijenom glavom i bradom prema grudima – da malo odigne trup od podloge i povije ramena. Trbušne mišiće kontrahuje u trenutku kada oseti da je “najviše napinje”, a prestaje sa napinjanjem istovremeno sa završetkom napona.

Pratite nas i na: Facebook.com