Izdvojili smo neke od takvih poklona, pa ako se spremate za kupovinu proverite šta ne bi bilo dobro da kupujete:

1. Kućne ljubimice

Ukoliko niste potpuno sigurni da osoba želi kućnog ljubimca i da može da se brine o njemu, nikada nemojte da kupujete životinju za poklon.

To se posebno odnosi na kupovinu ljubimaca dejci koja još ne znaju samostalno da se brinu o njima. Ipak je riječ o živom biću kojem je potrebna pravilna briga i posvećenost.

2. Opremu za vežbanje

Koliko god osoba voljela da vježba, oprema za vejžbanje nije primjeren poklon. Osim toga, osoba kojoj poklonite opremu za vežbanje mogla bi da se uvrijedi jer bi poklon mogla da shvati kao znak da treba da smrša ili da se dovede u red.

3. Kremu protiv bora ili celulita

Isto kao i oprema za vejžbanje, i kreme protiv bora ili celulita ne smiju se naći na listi potencijalnih poklona. Jer, ko želi da dobije nešto što mu govori da bi trebalo da se reijši bora i celulita? Ako želite nekog da obradujete nekim proizvodom preparativne kozmetike, mnogo bolji izbor biće mirišljavi losion ili kupka.

4. Vagu

Poklon kojem se verovatno niko neće obradovati je – vaga. Ukoliko žena želi da ima vagu kod kuće, kupiće je sama. Poklanjanje vage jednostavno nije pristojno.

5. Nož

Poklanjanje noža donosi nesreću i posvađaćete se s osobom koja vam je poklonila nož, kaže praznovjerje. Bez obzira da li vejrujete u to ili ne, nemojte poklanjati noževe jer, prema bontonu, oštri predmeti nisu prikladan poklon

6. Kaktus

Kaktusi i druge šiljate biljke nisu dobri pokloni, a izbegavajte i poklanjanje ruža s trnjem jer označavaju bušenje odnosa.

7. Sredstva za čišćenje

Kako godine odmiču, sve nas više raduju nove spužve za pranje suđa, deterdženti i druga sredstva za čišćenje, ali nismo sigurni koliko će se vaši prijatelji i članovi porodice obradovati kada odmotaju poklon i ugledaju prašak za čišćenje i krpu za brisanje prašine. To bi mogli da shvate kao poruku da bi trebalo više da čiste.

8. Odjevni predmeti za oblikovanje tela

I u ovom slučaju radi se o poklonu kojim ćete poslati poruku sličnu kao ako kupite vagu ili kremu protiv bora ili celulita. Sigurno ne želite dragoj osobi za Novu godinu i Božić da poručite da ima neke nesavršenosti koje bi trebalo da prikrije.

9. Ekstravagante poklone

Ako planirate kupovinu suludo skupog poklona, dobro razmislite o tom velikodušnom gestu. Velike su šanse da osoba koja će dobiti taj poklon i sama želi da učestvuje u odabiru.

Ekstravagante poklone posebno je dobro izbjegavati ako imate novog partnera. Naime, putovanje ili skup sat mogu da budu sjajan odabir za nekoga s kim ste dugo u vezi ili braku, međutim u kratkoj vezi mogu da stvore bespotreban pritisak i na početku veze koja tek treba da se razvija jednostavno nisu dobar izbor.

10. Isti poklon kao prošle godine

Možda se vaša mama prošle godine oduševila džemperom koji ste joj kupili, a vaša prijateljica rokovnikom pa bi najlakše bilo igrati na sigurno i ponovo im doneti istu stvar. Ipak, od te ideje bolje je odustati jer bi vaša mama i prijateljica mogle da pomisle da se niste potrudili ni da razmislite o tome šta da im kupite. Sigurno postoji još nešto što će im izmamiti osmeh na lice.