Vjerovatno niste ni razmišljali o tome da li vas partner emotovno ucjenjuje, ali to nije ni malo bezazleno. Evo kako da to otkrijete.

Psiholozi i terapeuti za veze se intenzivno bave istraživanjem opasnosti od emotivne ucjene u ljubavnom odnosu, tako da vam njihovi savjeti kako da se na vrijeme zaštitite uvijek mogu pomoći.

Svakoj ženi se na početku veze čini kao da je sve u najboljem redu, ali ako na vrijeme ne primijetite partnerove ozbiljne mane, onda ćete na kraju neminovno da snosite posljedice.

1. Posesivnost

Ako primijetite da vaš novi dečko već poslije nekoliko izlazaka želi u svakoj situaciji da zna gdje ste, sa kim i šta radite u svakom trenutku, onda je to prvi znak ljubomore. Ovakva opsjednutost će vremenom postati vrlo opasna za vas.

2. Mijenjanje raspoloženja

Svaki čovjek je sklon menjanju raspoloženja, ali “emotivni ucjenjivač” ima češće promjene od ostalih. Kako veza postaje ozbiljnija tako i ta raspoloženja postaju ozbiljnija i opasnija.

3. Manipulacija sažaljenjem

Ukoliko ovakav muškarac ne može da vas dobije na normalni način, pokušaće da izazove sažaljenje u nadi da ćete da popustite. Ovo im je čak najomiljeniji oblik manipulacije.

4. “Ne”

Manipulator jednostavno ne prihvata “ne” kao odgovor, čak i ako to ponovite nekoliko puta. Ali, ono što je bitno da znate da oni “ne” prihvataju samo kao odlaganje situacije, a ne definitivni odgovor.

IZVOR: INDEX.HR