Ministar zdravlјa i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izrazio je zadovolјstvo što je u Istočnom Sarajevu na upotrebu građanima Sarajevsko-romanijske regije predat savremeni poliklinički centar i što može najaviti završetak izgradnje i opremanja bolnice.

„Bolnica, odnosno dijagnostički centar opremlјen je po svim evropskim standardima, kadar edukovan, pripremlјen“, rekao je Bogdanić novinarima nakon otvaranja Poliklinike Bolnice Istočno Sarajevo.

Bogdanić je rekao da je Poliklinika tu da im pruži pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu onda kada im zatreba.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da otvaranje objekta Poliklinike pokazuje da se Vlada Srpske s velikom pažnjom odnosi prema istočnom dijelu Republike Srpske i njenim stanovnicima.

„Na ovaj način razbijamo sve sumnje koje postoje ili koje neko svjesno širi da Republika Srpska i njena vlast ne pokazuje odgovornost i pažnju prema svakom dijelu Republike“, zaklјučio je Đokić.

Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović istakao je da će nova poliklinika, u kojoj postoje specijalističke ambulante, stanovnicima biti na raspolaganju od ponedjelјka, 12. marta.

„Sama oprema je koštala oko 2,5 miliona KM i najsavremenija je u medicini“, rekao je Todorović i dodao da su zdravstveni radnici prošli potrebnu obuku za korištenje ove opreme.

On je objasnio da pacijenti neće morati hodati od vrata do vrata i da će sve informacije moći dobiti na jednom šalteru.

„Na svim hodnicima su monitori na kojima će moći da znaju tačno vrijeme kad treba da uđu u ordinaciju“, rekao je Todorović konstatujući da je ovo korak naprijed u pružanju usluga stanovništvu Sarajevsko-romanijske regije.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je uvjerenje da otvaranjem Poliklinike dolaze bolјi dani za zdravstvenu zaštitu svih stanovnika Istočnog Sarajeva i šire regije.

„Iako smo nekada znali izražavati nezadovolјstvo, možemo da kažemo da smo zadovolјni što je došlo na red da se na ozbilјan način rješava pitanje zdravstvene zaštite ovih stanovnika, jer oni to zaslužuju“, rekao je Vuković.

On je dodao da će Grad uskoro donirati Bolnici jedan uređaj za koji im je direktor Todorović rekao da je potreban.

Opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom otvorene Poliklinike dio je projekta „Projektovanje, izgradnja i opremanje nove Javne zdravstvene ustanove Bolnice Istočno Sarajevo“. Poliklinika je ukupne površine oko 4.000 metara kvadratnih. Dio objekta je ponovo izgrađen, a dio objekta je adaprtiran i reorganizovan.

U objektu Poliklinike radiće dijagostički centar – savremena endoskopska dijagnostika, CT dijangostika i magnetna rezonanca, najsavremenija ultrazvučna dijagnostika te specijalističke ambulante – interne medicine, pedijatrije, hirurgije, ginekologije, otorinolaringologije, oftalmologije i neurologije.

Projekat je obuhvatio i sanaciju i rekonstrukciju postojećeg dijela objekta bolnice, takozvane kuhinje, koji ima višenamjensku funkciju, a u kome će sada biti smještena bolnička kuhinja sa restoranom, amfiteatar, tehnička prostorija, ostave, radionice i komercijalni prostor.

 

Izvor: Srna