U galeriji „Kućanski“ u Istočnom Novom Sarajevu otvoren je međunarodni festival umjetničkog stvaralaštva „Art ist Sarajevo“ koji će trajati do 1. juna, a posjetioci će, osim u izloženim umjetničkim djelima, moći da uživaju u književnim i muzičkim sadržajima.
Miloš Purković, predsjednik Udruženja građana „Front“ koje je organizator manifestacije, naveo je da festival počinje večeras izložbom slika poznatih autora iz BiH, a narednih dana biće nastavlјeno promocijama knjiga uz muzičko-scenski nastup.

On kaže da će na festivalu imati i učesnike iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

„Cilј festivala je zbližavanje lјudi i prebrođavanje granica u kulturi, te afirmacija grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu“, rekao je Purković i dodao da je namjera Udruženja građana „Front“ da pobolјša dešavanja u oblasti kulture u gradu.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da je ovo još jedna važna manifestacija za grad Istočno Sarajevo, jer će građani u narednih sedam dana imati mogućnost da prisustvuju različitim kulturnim sadržajima.

Grad Istočno Sarajevo je podržao ovu manifestaciju.

Slikar iz Istočnog Sarajeva Borko Močević, koji je jedan od inicijatora ovog projekta, istakao je da ovom manifestacijom koja okuplјa umjetnike iz cijele BiH pokušavaju da uklone barijere između Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Jedan od izlagača Džeko Hodžić kaže da prvi put izlaže u Istočnom Sarajevu, te da mu je posebno drago što se sve dešava u galeriji „Kućanski“ koja još nije dovršena i gdje rustikalnost prostora potpuno odgovara izloženim radovima.

On se nada da će ova galerija jednog dana biti završena i da će u njoj biti izložen veliki opus akademika Boška Kućanskog.

„Ovaj festival je pokušaj da se uspostave mostovi koji nikada među umjetnicima nisu bili pokidani“, naglasio je Hodžić.

Festival su podržali grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te Matična biblioteka i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

 

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo/Srna