Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je da pripreme za Evropski omladinski olimpijski festival 2019. teku planiranom dinamikom.

Vuković je zahvalio svima koji su učinili napore da gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo dobiju organizaciju EJOF-a, kao i institucijama koje su uzele učešće u organizaciji olimpijade – od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kantona do gradova domaćina.

Gradonačelnik je na konferenciji za novinare, pred početak sjednice Organizacionog odbora EJOF-a 2019, naglasio da je preduzeće „EYOF“, koje su formirali gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo, zaduženo da operativno sprovodi sve radnje s ciljem dobre organizacije olimpijade.

EYOF je velika šansa za Sarajevo i Istočno Sarajevo, prvenstveno da se, nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, vratimo na scenu organizacije ozbiljnih takmičenja u zimskim sportovima“, rekao je Vuković i dodao da je ovo šansa i za promociju turizma, posebno zimskog za sve planine koje okružuju ova dva grada.

Vuković dodaje da je ovo prilika za izgradnju određene infrastrukture koja treba da bude zaostavština iza EYOF-a.

On kaže da bi danas trebalo da Organizacioni odbor EYOF-a usvoji infrastrukturni budžet, te da se očekuje da će vlade Republike Srpske i FBiH, kao i Kanton Sarajevo, preko javnih preduzeća, akcionarskih društava i ministarstava preuzeti obavezu da borilišta na vrijeme budu završena i spremna za takmičenja.

Vuković navodi da je okvirni budžet za infrastrukturne projekte oko 4,5 miliona KM, ali da on zavisi i od tenderskih procedura, kao i od toga da li će vlade Republike Srpske i FBiH putem svojih javnih preduzeća završiti određene poslove, što bi dovelo do smanjenja potrebnih sredstava.

On očekuje veliku podršku medija u popularizaciji EYOF-a, kao i da svi zajedno učine napore na promociji ovog pozitivnog događaja kako za gradove Istočno Sarajevo i Sarajevo, tako i za Republiku Srpsku, FBiH i BiH.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić rekao je da je EYOF na vrhu ljestvice prioriteta u gradu Sarajevo i da je zadovoljan brojem i kvalitetom preduzetih aktivnosti u pripremi ovog događaja.

On je ukazao na dobru saradnju dva grada, čemu doprinosi i imenovanje novih mladih i perspektivnih gradonačelnika čija je energija prijeko potrebna za realizaciju EYOF-a.

Šarić vjeruje da će na današnjoj sjednici Organizacionog odbora biti regulisana mnoga pitanja koja se odnose na organizaciju olimpijade.

„Raduje nas sve veća zainteresovanost šire javnosti, ali i sportskih organizacija i njihovo neposredno uključivanje u ovaj projekat“, rekao je Šarić.

Direktor preduzeća „EYOF“ Senahid Godinjak kaže da je dobro što se prijavio veliki broj volontera koji žele da učestvuju u realizaciji projekta.

On je naglasio da je do sada urađeno dosta toga – od formiranja Izvršnog komiteta, testnih takmičenja, uspješno završene kampanje „Put do EYOF-a“ – do finalne inventure borilišta.

Godinjak je naglasio da u narednom periodu planiraju da potpišu sporazum o saradnji sa univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, usvoje infrastrukturni dio budžeta, adaptiraju borilišta i pripreme se za testna takmičenja za narednu godinu.

Nakon konferencije za novinare održana je sjednica Organizacionog odbora EYOF-a 2019, kojoj je predsjedavao gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković. Na sjednici je razmotren infrastrukturni budžet EYOF-a, te mogućnost da Vlada Republike Srpske obezbijedi sredstva za izgradnju i rekonstrukciju borilišta koja će biti u Istočnom Sarajevu- na Dvorištima, Jahorini, u opštinama Pale i Istočno Novo Sarajevo.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo