policijski_autoCentar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo apelovao je da poljoprivrednici i šumski radnici na odgovoran način i na površinama koje se mogu kontrolisati spaljuju korov da bi se u ovom periodu izbjegli požari.

Stanovništvu je sugerisano da poslije spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije da bi se spriječilo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog požara. Posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje u blizini šumskih kompleksa i zasada.

U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući tako veliku materijalnu štetu. Iz CJB napominju da su nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti uzroci požara.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 121. Iz CJB napominju da će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica za koja se utvrdi da su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu.

U toku prošle godine na području koje operativno pokriva CJB Istočno Sarajevo dogodilo se osam požara usljed nekontrolisanog spaljivanja trave, korova i otpada, čiji je uzrok bio ljudski faktor.

U šest slučajeva požar se proširio na okolna šumska područja, a u dva slučaja na objekte.

Izvor: sarajevo-rs.com