Otvorena manifestacija ”Ogledalo srpskog stvaralaštva” Istaknut

epsko_stvaralastvo_is

  • Objavio:  Miljan Rasevic

Manifestacija “Ogledalo epskog stvaralaštva” otvorena je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo dodjelom priznanja učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje likovne i literarne radove o temi “Najbolji Vukovi pjevači”.

Predstavnici Guslarskog društvo “Filip Višnjić” Istočno Sarajevo priznanja za najbolje likovne radove uručili su učenicama osnovnih škola Tatjani Vlačo, Dajani Sikimi, Ani Obućini i Anđeli Eraković dok su za najbolje literarne radove nagrađene srednjoškolke Ivana Crkvenjaš, Nevena Luledžija i Anđela Mrda.

Ovogodišnja tema “Najbolji Vukovi pjevači” posvećena je 200. godišnjici susreta Vuka Stefanovića Karadžića sa guslarima Tešanom Podrugovićem i Filipom Višnjićem u manastiru Šišatovac. Predavanje učenicima osnovnih i srednjih škola iz Istočnog Sarajeva “Tešan i Filip dva brata rođenja” održao je profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević.

“Djeca su pokazala zavidno interesovanje i poznavanje tradicije”, rekao je Knežević. On je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da održi predavanje o Podrugoviću i Višnjiću, koji nisu samo najbolji Vukovi pjevači nego, vjerovatno, i ponajbolji srpski pjesnici sa prostora BiH.

“Riječ je o pjesnicima koje nam pomalo kraduckaju sa svih strana, a na nama je da sačuvamo našu kulturnu baštinu”, dodao je Knežević.

U sklopu manifestacije “Ogledalo epskog stvaralaštva”, u organizaciji Guslarskog društva “Filip Višnjić”, sutra će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo glumac Ljubo Božović, uz pomoć guslara Srđana Trifkovića i Neđeljka Crnjaka, izvesti monodramu “Najbolji Vukovi pjevači”.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: SRNA