Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić prisustvovao je sinoć Svetosavskoj akademiji održanoj u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči protojerej-stavrofor Darko Đogo rekao je na Svetosavskoj akademiji da svaki put kada pokleknemo pred potrošačkom kulturom Zapada okrećemo leđa Svetom Savi.

Đogo je u svetosavkoj besjedi istakao da su patriotizam, identitet i svetosavlјe naizgled mali, ali uvijek suštinski važni koraci.

„Treba da se pokrenemo, jer je svetosavlјe nešto vrlo konkretno i aktivno“, rekao je Đogo.

On je istakao da je uvijek velika čast govoriti o Svetom Savi, ali da to nije nimalo lako jer nema nijednog detalјa njegovog zemalјskog života i duhovnog značaja kojem nisu posvetili pažnju velikani svetosavske srpske kulture.

„Istorija srpske kulture, jezika i književnosti zapravo bi se mogla ispričati kao dugi niz fusnota na tekst napisanih i nenapisani riječi Svetog Save. Riječi koje je izgovorio i napisao, ali podjednako i onih koje mu je narod kroz vijekove pripisivao sa saznanjem da sve što je dobro i plemenito duguje Svetom Savi i Bogočovjeku Hristu“, kaže Đogo.

Jerej Danilo Dangubić, starješina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, istakao je da su Srbi postali Božiji narod zahvalјujući Svetom Savi koji ih je učvrstio u pravoslavnoj hrišćanskoj vjeri.

„Sveti Sava je jasna prekretnica u našem identitetu. On nas je upisao u knjigu pravoslavnih hrišćanskih naroda i zbog tog identiteta smo mu zahvalni“, rekao je jerej Dangubić.

Na Svetosavskoj akademiji nastupila je Etno-grupa „Zahumlјe“ i govorio je glumac Ljubo Božović, a prisustvovao je i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Svetosavsku akademiju organizovali su crvkene opštine Novosarajevska, Kotoračka i Kasindolska, Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo