Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je 11.05.2017. informaciju o stanju primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite na području Grada sa osvrtom na stanje u bolnici Istočno Sarajevo.
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je na sjednici najviše riječi bilo o najavljenom prelasku domova zdravlja na trezorsko poslovanje, što je, kako je ocijenio, avantura sa neizvjesnim završetkom.

Vuković kaže da ni Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nije sigurno u uspjeh trezorskog načina poslovanja, jer su predvidjeli eksperimentalni period za desetak domova zdravlja u Srpskoj.

„Takav način poslovanja će donijeti probleme lokalnim zajednicama, jer će dugovi domova zdravlja postati konsolidovani dugovi lokalnih zajednica, pa će ove zdravstvene ustanove sve teže funkcionisati“, smatra Vuković.

Gradonačelnik je izrazio nezadovoljstvo što još nije izgrađena nova bolnica Istočno Sarajevo, ali ga raduje činjenica da će uskoro početi izgradnja, što je, kako kaže, saznao iz medija.

Vuković je rekao da će na osnovu zaključka Skupštine grada biti nastavljena saradnja sa bolnicom Istočno Sarajevo, te da će se u narednom periodu sprovoditi aktivnosti na unapređenju zdravstvene zaštite na području Grada.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže da je Skupština grada donijela zaključak da se pronađe način finansiranja ambulante na Jahorini, jer taj problem ranije nije sistemski riješen.

Vuković navodi da je Zimski omladinski festival „EYOF 2019″ dobio podršku odbornika, te izrazio nadu da će se i Vlada Republike Srpske značajnije uključiti u ovaj projekat.

Odbornici Skupštine grada na današnjoj sjednici usvojili su Nacrt statuta Grada Istočno Sarajevo i Nacrt poslovnika o radu gradskog parlamenta.

Odbornici su danas usvojili i informacije o realizovanim kreditima Investiciono-razvojne banke Republike Srpske na području Grada Istočno Sarajevo, izvještaj o radu i finansijskom poslovanju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad i Plan poslovanja za ovu godinu.

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo