Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vuković i predsjednik Skupštine Grada Miroslav Lučić organizovali su prijem za novinare i predstavnike medijskih kuća u galerijskom prostoru “Cekovića kuće” u Palama.
Vuković je rekao da je 2017. godina bila pozitivna za rukovodstvo Grada, te ocijenio da je dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jedan od najvažnijih događaja, ne samo u ovoj godini, već u istoriji Grada Istočno Sarajevo.
Vuković je naglasio da cijeni tu posjetu, jer je Istočno Sarajevo, kako kaže, ranije bilo zaobilaženo u dolascima zvaničnika na prostore BiH, te ocijenio da je to svojevrsno priznanje narodu koji živi na području ove regije i grada, odnosno, znak da smo „primijećeni“ od Srbije.
„Zahvalni smo Vladi Srbije koja je izdvojila sredstva za pojedine opštine u sastavu grada“, rekao je Vuković i dodao da očekuje podršku za još neke projekte na području grada u narednom periodu.
On je naglasio da je važan događaj za pravoslavni narod ovog područja, a posebno Istočnog Sarajeva, bilo i ustoličenje mitropolita Hrizostoma.
„Važno je istaći da je Grad Istočno Sarajevo širom otvorio vrata svima.Uvažavam i često pohvalim svoje prethodnike, smatram da su dosta učinili za grad Istočno Sarajevo u svojim mandatima, ali mislim da smo mi učinili korak više u smislu da sve to predstavimo javnosti“, kaže Vuković dodajući da mnoge važne aktivnosti koje su vođene u prethodnom periodu i značajan posao koji su predstavnici Grada obavlјali prethodnih godina nisu bili u dovolјnoj mjeri predstavlјeni ovdašnjem i stanovništvu cijele Republike Srpske i BiH.
„Veoma je važna promotivna uloga grada Istočno Sarajevo, jer želimo da svi vide da je to otvoren grad u koji se dolazi i iz kojeg se sve manje odlazi“, dodaje Vuković.
Kao fokus interesovanja Gradske uprave, Vuković je označio Univerzitet u Istočnom Sarajevu , naglavivši da se problemi riješavaju bez političkog uticaja.

„Uvijek kažem da je Univerzitet stub opstanka I ostanka naroda na području Istočnog Sarajeva i cijelog istoka Republike Srpske. Možemo konstatovati da smo na veoma dobar, primjeren i pošten način razvili dobre odnose sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu“, ističe Vuković.
Vuković kaže da je i Omladinski olimpijski festival (EYOF) 2019.predmet interesovanja velikog broja lјudi iz stočnog Sarajeva, dodavši da je grad Istočno Sarajevo privilegovan zbog toga što je dobio priliku od Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) da organizuju ovu manifestaciju zajedno sa gradom Sarajevom.
„To je nama šansa da se vratimo na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima, da realizujemo određene infrastrukturne projekte, ali i da promovišemo turističke potencijale i kapacitete koje imamo na području grada“, kaže Vuković.
Prema njegovim riječima, važne investicije su urađene na području Jahorine i Trebevića, što je ohrabrenje za ukupan ubrzan razvoj turizma na prostoru grada.
„Privatni investitori na Trebeviću su svojim sredstvima i potezima doprinijeli da to postane ozbilјno izletište u okolini Istočnog Sarajeva I Sarajeva“, navodi Vuković.
Vuković očekuje da se drugi dio projekta izgradnje gondola Pale-Jahorina završi u narednom periodu. Jer će to biti razvojna šansa cijele regije.
„Zaista je za poštovanje to što je uradilo preduzeće „Majnex“ i na neki način, zaista smo dužni i mi u Gradu da to spomenemo kao jedan od najvećih privatnihpoduhvata u 2017. godini“, napomenuo je
Otvaranje gradske pijace u Palama je jedan od najznačajnijih događaja u prethodnoj godini.
„Za svako poštovanje je to je urađeno uz pomoć opštine Pale, da se napravi reprezentativan objekat koji je pružio opštini Pale novi sadržaj, a s druge strane zaposlio veliki broj lјudi“, dodaje Vuković.
Za narednu 2018. godinu, Gradska uprava ima velike planove: kako gradonačelnik Vuković kaže, zajedno sa opštinama i u saradnji sa Policijskom upravom Istočno Sarajevo finansiraće projekat „Za bezbjednije Istočno Sarajevo“. Na svim glavnim saobraćajnicama, ulazima i izlazima u svim opštinama biće instalisane savremene kamere, što bi trebalo u značajnoj mjeri pomoći u otkrivanju svih vrsta krivičnih djela I podići stepen bezbjednosti na viši novo.
Vuković dodaje da će Grad izgraditi potpuno novi Vatrogasni dom na području opštine Istočna Ilidža – koja je besplatno ustupila zemlјište i oslobodila Grad plaćanja rente i uređenja, a koji će služiti kao baza za zaštitu od požara za opštine Istočna Ilidža I Istočno Novo Sarajevo.
„Sigurno je važno što ćemo i srednjoškolske centre dodatno finansirati u narednoj godini.Izdvajamo 450.000 KM za materijalne trošove za četiri srednje škole, ali ćemo u narednoj godini finansirati i određene projekte u školama“, kaže Vuković.
Prema njegovim riječima, Grad će sufinansirati rješavanje problema grijanja na toplovodu do škole u opštini Sokolac, naPalama- projekat „Energetske efikasnosti u SŠC Pale“, a u dva srednjoškolska centra u Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu -projekat video nadzora I nabavke novih učila koja su im neophodna.
„Nastavićemo I dobru saradnju sa Boračkom organizacijom. Osim redovnih sredstava, u iznosu 150.000 KM za dopunska prava boraca, u narednoj godini ćemo pomoći održavanje groblјa „Mali Zejtinlik“ na Sokocu sa 50.000 KM. Imamo namjeru da pomognemo sa 30.000 KM nastavak izgradnje Spomen-obilјežja Velјine, gdje bi opština Istočna Ilidža trebalo da uloži još veća sredstva, kako bi se napravio ozbilјan pomak ka završetku realizacije tog projekta”, rekao je Vuković.
„Na Palama, rodnom mjestu Republike Srpske, finansiraćemo izradu projektne dokumentacije za Muzej odbrambeno-otadžbinskog rata , sa čim je saglasan i predsjednik BORS general Savčić” kaže Vuković.
Vuković je na kraju podvukao da je priznanje koje je nedavno dobio u BanjaLuci „Najgradonačelnik u BiH u 2017. godini“ zasluga velikog broja saradnika ali prije svega svih stanovnika Istočnog Sarajeva koji su za nešto više od dvije decenije snagom, entuzijazmom I vjerom izgradili novi grad, koji je sada ugodno mjesto za život i opstanak srpskog naroda na ovom prostoru.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo