У Источној Илиџи је 1.12. 2015. године одржан тренинг за израду планова интегритета на локалном нивоу. „ Transparency International“ у БиХ у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске, Савезом опћина и градова Федерације БиХ и Агенцијом за превенцију корупције и координацију борбе против корупције имплементира Пројекат под називом „Јачање интегритета локалне самоуправе“.

Циљ Пројекта је унаприједити транспарентност, одговорност и интегритет у раду јединица локалне самоуправе и овај пројекат је дио ширих напора „ Transparency International“ БиХ- а усмјерених ка унапређењу стандарда доброг управљања на локалном нивоу. Истовремено, израда плана интегритета дио је Стратегије за борбу против корупције на нивоу БиХ и на овај начин општине учествују у пројекту показујући своју опредјељеност за борбу против корупцијe.

integritet06122015_1

Пројекат финансира Амбасада Краљевине Холандије у БиХ. Пројектом „Јачање интегритета локалне самоуправе“ жели се осигурати ефикасно креирање и успјешна имплементација планова интегритета те ревизија истих с циљем превенције коруптивних активности у општинама.

Трећем тренингу у Источној Илиџи од укупно осам тренинга који се реализују са циљем обуке запослених у општинама, креирања и усвајања планова интегритета, присуствовали су представници четири општине: Источна Илиџа, Центар Сарајево, Братунац и Сребреница.

Општина Источна Илиџа је била домаћин представницима ове три општине, те су заједно учествовали у едукацијском програму припремљеном од стране „ Transparency International“ у БиХ.

Обуци је присуствовао и начелник Општине Источна Илиџа Предраг Ковач, који је дао подршку изради планова интегритета и истакао важност Пројекта за Општину Источна Илиџа.

integritet06122015_23

„Изузетно ми је драго што смо једна међу првим општинама која ће имати документ којим треба да се обезбиједи јачање интегритета у јединицама локалне управе, унаприједи транспарентност и одговорност како би били боља локална самоуправа него што смо сада. Општина Источна Илиџа учествовала је у више пројеката и никада ни један пројекат није одбила. Овакви пројекти доприносе развоју друштва у Босни и Херцеговини, а наш циљ је да наша општина буде међу првим. Планови интегритета би требали да предвиде неке ризичне тачке и мјеста гдје постоји вјероватноћа за појаву корупције и висок ризик коруптивних радњи и кршења прописа.“, истакао је начелник Општине Предраг Ковач.

Трећем тренингу присуствовала је представница Амбасада Краљевине Холандије у БиХ, гђа. Фатима Кривошија. Поздрављајући присутне нагласила је значај овог пројекта у циљу унапређења транспарентности и интегритета на локалном нивоу.

Гђица. Елвира Мујкић, пројектни кординатор „ Transparency International“ у БиХ, је представила трећи модул пројекта. Уводно предавање и тренинг за Трећи модул на тему израде планова интегритета одржао је Синиша Бенцун, тренер „Transparency International“ у БиХ.