novostiSPORNA odluka o rezultatima popisa stanovništva u BiH, po svemu sudeći, biće objavljena 1. jula ove godine, uprkos jasnom stavu RS da je odluka nezakonita i neprimjenjiva, jer je riječ o netačnim podacima.

 Odluka, donesena preglasavanjem Srba, po kojoj status stalnih stanovnika dobija 196.000 ljudi iz dijaspore, većinom Bošnjaka, ipak je u Srpskoj donjela nešto pozitivno – uspjela je konačno da ujedini vlast i opoziciju Srpske u stavu “ne prihvatamo sarajevsku prevaru”!

Najava predsednika Srpske Milorada Dodika i člana Predsedništva BiH iz RS Mladena Ivanića da RS neće priznati rezultate popisa po ovoj odluci, koja je donesena bez saglasnosti Zavoda za statistiku RS i srpskih predstavnika u Agenciji za statistiku BiH, naišla je na žestoku osudu političara iz FBiH, ali i predstavnika međunarodne zajednice.

Ivanić i Dodik su poručili da odluka mora biti poništena i da je “ovo crvena linija ispod koje RS ne može ići”, zbog koje će institucije RS najvjerovatnije prekinuti saradnju sa Agencijom za statistiku BiH.

I lideri SDS Mladen Bosić, PDP Branislav Borenović i NDP Dragan Čavić kazali su da je odluka neprihvatljiva za RS.

Na ove tvrdnje ekspresno je reagovala kancelarija visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i poručila da “javne ličnosti ne bi trebalo da podgrevaju tenzije, mržnju i radikalizam”. Odmah se oglasila i američka ambasada u BiH koja je saopštila da podržava odluku o objavi rezultatata popisa.

– Nastojanja da se spriječi ovaj proces nisu u interesu građana BiH – kažu u Ambasadi SAD u BiH.

Srpska, međutim, ostaje pri svom i zahtjeva da odluka bude vraćena na razmatranje u Savjet ministara BiH.

BOSIĆ: RS DA OBJAVI SVOJE PODATKE

NIKO neće podići ruku za bilo šta što bi legitimizovalo popis koji ne odražava stvarnu sliku stanovništva u BiH – stav je lidera SDS Mladena Bosića.

– Ukoliko ne bude spremnosti da se poništi donesena odluka oko konačnog sabiranja glasova, mi tražimo od Zavoda za statistiku RS, čije su vlasništvo podaci u RS, da objavi stvarne podatke u RS, pa neka svako sebi sabira – izjavio je Bosić.

Izvor: Novostirs