kap

Odbrana Dragana Vasiljkovića podneće do kraja ove nedelje žalbu Županijskom sudu u Splitu na produžetak pritvora, a Kapetan Dragan je uveren da će u eventualnom sudskom postupku dokazati svoju nevinost.

– Vasiljković je uveren da optužnica nema utemeljenja u istini, ali je bio svestan da će biti podignuta kao što je bio uveren da će mu sud produžiti pritvor zato što su dokazi Tužilaštva i bili osnov za ekstradiciju Hrvatskoj. O navodima iz optužnice ću se izjasniti tek kada je detaljno proučim, a trenutno pišem žalbu na novih dva meseca pritvora koliko je mom klijentu određeno – kaže za „Vesti“ Vasiljkovićev branilac po službenoj dužnosti, Slađana Čanković, advokat iz Zagreba.

Čankovićeva navodi da će u žalbi poentirati na ključnoj činjenici da je Vasiljković, faktički, u pritvoru od 2006. godine, odnosno od trenutka kada je po hrvatskoj Interpolovoj poternici uhapšen u Australiji.

– Hipotetički, sve i da bude osuđen za dela koja mu se stavljaju na teret, ta kazna premašuje vreme koje je već proveo u zatvoru – kaže Čankovićeva i dodaje da se Kapetan Dragan zdravstveno oseća dobro i da nema nikakvih primedaba na tretman u zatvoru.

– Vasiljković je potpuno spreman za početak suđenja, uveren da će dokazati da nije kriv za krivična dela koja su mu stavljena na teret – objašnjava Čankovićeva.

Direktor Veritasa Savo Štrbac ističe da su protiv Kapetana Dragana sve tri tačke optužnice na klimavim nogama.

– Malo je dokaza za događaje prilikom akcije u Glini, ali i u zatvoru u Kninskoj tvrđavi iz 1991. Ipak, najozbiljnija i ujedno i najšuplja tačka optužnice je da je Kapetan Dragan 24. ili 25. februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca naredio mučenje, a zatim i ubistvo dvojice hrvatskih zarobljenih vojnika.

U toj optužnici ključni dokaz je svedok, Srbin, koji je navodno u tom kampu radio kao kuvar. Međutim, u iskazu tog svedoka je sve pod znakom pitanja: od činjenice da je u kampu video uglavnom dobrovoljce iz Srbije, a svi koji smo iz Benkovca i okoline znamo da ih je u kampu Alfa bilo tek nekoliko, do toga da je prisustvovao i mučenju hrvatskih zarobljenika i kasnije njihovom ubistvu, mada se tog „kuvara“ apsolutno niko ne seća – ističe Štrbac.

Australija finansira odbranu

Vasiljkovićev advokat, Slađana Čanković kaže da je njenog klijenta redovno obilaze i konzuli Srbije i Australije, a da Vlada Australije finansira njegovu odbranu.
– Ne znam na koji način će se sve odvijati u slučaju početka sudskog postupka, ali u ovom trenutku vlada Australije učestvuje u finansiranju odbrane Dragana Vasiljkovića – kaže Čankovićeva.

Nelogičnosti

Savo Štrbac kaže da je tokom celog rata učestvovao u sastancima i pregovorima u vezi sa razmenama živih i mrtvih između RSK i Hrvatske, ali da nijednom nije čuo „verziju“ koju je 1998. opisao „svedok-pokajnik“.
– Činjenica je da Hrvatska i dalje traži dvojicu vojnika koji su nestali u februaru 1993. godine na području Benkovca. Ovaj podatak se očigledno nekome dobro uklopio u priču svedoka, pa je, iako je sva puna nelogičnosti, pretvorena u optužbu koja ipak ne pije vodu – tvrdi Štrbac.

priredila Biljana Diković