Haški tribunal odbio je danas zahtjev branilaca oficira Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića, pravosnažno osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici 2015. godine, da izvrši uvid u povjerljive spise iz slučaja koji se vodi protiv generala Ratka Mladića, a koji se tiču događaja u Srebrenici.

Branioci Popovića, zatražili su uvid u poverljivu dokumentaciju kako bi pokušali da pokrenu reviziju pravosnažne presude, a koja je moguća samo ukoliko se pojavi novi dokaz za koji se nije znalo prije pravosnažnog okončanja postupka, saopštio je Haški tribunal. Tom zahtjevu se usprotivilo haško tužilaštvo koje smatra da Popovićevi branioci nisu u svom zahtjevu pokazali neophodnu vezu između uvida u povjerljivu dokumentaciju i “nove činjenice” na osnovu koje bi se dozvolila revizija postupka. Sudsko vijeće je odbilo zahtjev Popovićevih branilaca, jer smatra da nisu objasnili na koji način bi povjerljivi spisi iz Mladićevog slučaja doprinijeli “uspostavljanju nove činjenice”.

“Nakon okončanja postupka prag za pristup dokumentima je viši i nije dovoljna samo veza između slučajeva”, smatra Haški tribunal. U januaru 2015. godine žalbeno vijeće tribunala u Hagu potvrdilo je doživotne kazne zatvora Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari zbog zločina u Srebrenici i Žepi, počinjenih u julu 1995. godine. Kazna je u tom slučaju potvrđena i Dragi Nikoliću koji je osuđen na 35 godina, dok je Radivoju Miletiću kazna sa 19 smanjena na 18 godina. Vinku Pandureviću je potvrđena kazna od 13 godina zatvora. U Mladićevom slučaju okončano je prvostepeno suđenje i čeka se izricanje prvostepene presude.

Izvor: Nezavisne novine