Priprema terena za gradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu, jednog od najznačajnijih projekata u RS, koju s nestrpljenjem iščekuju stanovnici istočnog dijela Srpske, trebalo bi da počne sredinom juna.

Ova bolnica, osim grandioznog izgleda, prema riječima Rade Markovića, vlasnika građevinske firme “Marković invest – R.M.” Laktaši, kojoj su povjereni svi poslovi, biće opremljena najsavremenijom opremom.

Marković je rekao da bi nova bolnica trebalo da bude završena početkom 2019. godine, a prostiraće se na 10.000 metara kvadratnih i funkcionalno će biti povezana sa nedavno završenom zgradom od 4.000 kvadrata koju je potrebno samo opremiti.

– Do sada je urađeno oko 70 odsto idejnog plana bolnice, a uporedo sa tim privodimo kraju i ostalu dokumentaciju za potpisivanje ugovora sa nadležnima, nakon čega bi u roku od 60 dana trebalo da počnu i glavni radovi – rekao je Marković i podsjetio da je riječ o projektu “ključ u ruke” vrijednom 46 miliona maraka bez PDV-a.

U realizaciju projekta će, dodao je Marković, biti uključeno oko 1.000 ljudi, dok će samo na gradilištu svakodnevno biti angažovano najmanje 100 radnika.

– Što se tiče već završenog dijela bolnice, koji je potrebno samo opremiti, on bi u funkciju trebalo da bude pušten u roku do 90 dana od momenta potpisivanja ugovora – objasnio je Marković.

Naglasio je da je za isporuku medicinske opreme za ovu bolnicu, koja će imati i dva nova sanitetska vozila, zadužena firma “Medikal” Mostar.

Direktor Bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović, koji je u stalnom kontaktu sa izvođačem radova, kaže da ova zdravstvena ustanova privodi kraju i svoj dio obaveza kako bi gradnja što prije mogla da počne.

– Od grada ovih dana očekujemo građevinsku dozvolu za pripremne radove, a zahtjeve smo poslali i lokalnom šumskom gazdinstvu i komunalnim službama za uklanjanje stabala, izmještanje instalacija i druge poslove kako bi radovi neometano mogli da počnu – rekao je Todorović i dodao da ne sumnja da će dugo očekivana gradnja bolnice za mjesec i početi.

Projektom je planirano da veća zgrada, koja će, između ostalog, služiti za smještaj pacijenata, ima oko 200 bolničkih kreveta, što je, tvrdi Todorović, dovoljno za sarajevsko-romanijsku regiju, dok će na 4.000 kvadrata biti smještena Poliklinika.

– Naša bolnica bi trebalo da bude u rangu sa onom u Bijeljini, a riječ je o zdravstvenoj ustanovi za ponos – kazao je Todorović.

Gradnja bolnice obradovala je i medicinare, jer sada rade u oronulom objektu, koji je još prije 20 godina napravljen od prostorija nekadašnjeg sanatorijuma za plućne bolesnike.

Tender

Firma “Marković invest – R.M.” Laktaši zajedno sa “Medikalom” iz Mostara nedavno je izabrana kao najpovoljniji ponuđač za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu na drugom tenderu Ministarstva zdravlja. Planirano je da izvođač finansira gradnju, a da Vlada RS, odnosno Ministarstvo, u idućih šest godina u mjesečnim ratama isplaćuje izvođača.

Prvi tender za izbor izvođača radova poništen je krajem prošle godine kada je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH prihvatila žalbu Građevinskog preduzeća “Krajina” iz Banjaluke nakon što je kao najpovoljniji ponuđač izabrana firma “Milenijum tim” iz Beograda.

Izvor: Glas Srpske