S obzirom na to da umjetnost datira još od početka ljudske vrste, suvišno je naglašavati koliko je bitna i to sagledana iz jako mnogo različitih aspekata. Kao što je Tolstoj jednom primijetio, umjetnost je ono što pomaže drugim ljudima da iskuse i dožive ono što smo i sami doživjeli u prošlosti. Pored toga, on nam je jasno stavio do znanja da je umjetnost ono što nam pomaže da ne budemo kao divljaci i neprijateljski nastrojeni jedni prema drugima. U neku ruku umjetnost nas uči empatiji. Pitanje čemu umjetnost i koji je njen smisao vječno je i postoji od kada je svijeta i vijeka. Shodno vremenu u kom su živjeli, ljudi su imali različite odgovore na njega, a svakodnevno se rađaju novi odgovori.

Prema starogrčkim misliocima, naročito Aristotelu, umjetnost je mimesis – oponašanje prirode, . Prema Aristotelu, umjetnost uvijek ima neki cilj, ali ako je ona sama sebi cilj, onda je to „lijepa umjetnost“. Kada umjetnik oponaša prirodu on ne prikazuje njenu spoljašnjost, već unutrašnji smisao. On drži ogledalo u kom može da spozna prirodu. Najveća svrha umjetnosti je da dovede do katarze,emocionalnog pročišćenja, kod onoga ko u njoj uživa.

U srednjem vijeku, za umjetnost se smatralo božje proviđenje; umjetnik je tada samo božja „alatka“. Umjetnost je služila kako bi se prikazala sva Njegova moć i veličina, Krajem srednjeg vijeka, počinje dobra humanizma i renesanse. Čovjek se izjednačava sa bogom, i tada dobija svoje sopstveno pravo da ga istorija upamti. Umjetnost je tada služila kako bi se izrazila moć i bogastvo aristokratskih i kraljevskih porodica. Mediči, Sforca, Bordžija; velike italijanske porodice unajmljivale su umjetnike i postajale njihovi zaštitnici. Najznačajniji predstavnik ovog doba bio je Leonardo da Vinči, koji nije bio samo umjetnik, već i izumitelj, anatom, botaničar, čovek koji je predvidio predstojeći razvoj tehnologije.

Bilo da ste toga svjesni ili ne, okruženi ste različitim oblicima umjetnosti gdje god da krenete. To može biti neka skulptura, slika, fotografija, ili pak nešto od čega potpuno zavisimo a ne smatramo da je i to oblik umjetnosti.

Umjetnost je od suštinske važnosti jer donosi radost u živote ljudi. Kao prvo, umjetnost čini da se osjećate ispunjenim i srećnim, jer sigurno niste bez razloga odabrabrali da svoj životni prostor uredite na određeni način. Osim toga, iako možda niste svjesni toga, ali umjetnost vas opušta i smiruje, čini vas entuzijastičnim i inspirisanim da završite mnogobrojne obaveze, bilo da je to kod kuće ili na poslu.

Za razliku od prošlosti, djeca danas mnogo uče vizuelno. Naime, još od malih nogu djeca su izložena računarima, tabletima, smart telefonima, te stoga nauče da barataju ekranima brže nego što zapravo progovore. Ovo je jedan od razloga zašto je umjetnost od velikog značaja za razvoj djece. Umjetnost uči djecu da razumiju, kritički sagledaju i koriste vizuelne informacije koje dopiru do njih da bi oformili neke svoje stavove i osjećanja prema određenim pojavama u životu.

Umjetnost može da posluži kao izgovor i odličan alat uz pomoć koga se roditelji mogu povezati sa svojom djecom. Roditelji će svojoj porodici učiniti veliku uslugu, bilo da odluče da svoju djecu podstiču da i sama rade na nekim umjetničkim mini projektima kod kuće, ili im se prosto pridruže i predstave umjetnost kao nešto što su već stvorili više ili manje poznati umjetnici.

Umjetnost je ono što nas čini ljudima. Ona je takođe nešto što nas čini potpunim. Kada neko zna da cijeni umjetnost, on također ne propušta priliku da se razvije u pogledu tolerisanja različitosti, i teži da stalno bude u potrazi za kreativnosti, te stoga lakše može da iskusi emocionalnu ravnotežu. Kada su zadovoljni sami sobom, ljudima, ili još preciznije, studentima je lakše da uče i o drugim školskim predmetima.

Istraživanja su pokazala da “umjetnost poboljšava proces učenja. Sistemi koje ona hrani i njeguje, koji uključuju naša integrisana čula, pažnju, motoriku, emocije i rezonovanje, su zapravo pokretači svih procesa učenja. 

Ovo su bili neki od praktičnih razloga koji objašnjavaju zašto ne bi trebalo ignorisati i zaboraviti umjetnost. Srećom, čak i ako neko nije u mogućnosti da posjeti sve svjetski poznate galerije i uloži novce u aktivnosti koje se bave umjetnošću i umjetničkim delima, postoji alternativa koja može biti od velike koristi – preuzmite bilo koju od umjetničkih aplikacija koje su objavljene i divite se umjetnosti dok budete slušali neku divnu muziku u pozadini. To će vam pomoći da se bolje osjećate na tako mnogo nivoa.