Obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca Istaknut

  • Objavio:  Miljan Rasevic

Uspjeli su mirnom šetnjom kroz ulice grada da priviku pažnju mnogih prolaznika. U defileu kroz ulice opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, prošetalo je 150 učenika. Grupa učenika praćena je policijskim vozilom i sve je proteklo u najboljem redu.

Nakon defilea, srednjoškolci su se okupili na ”Javnoj diskusiji” održanoj u zgradi ”Dejtona” od 19:30 do 20:00 časova. Na panel diskusiji koja je počela u 20:15 časova nastupilo je pet panelista, a to su: Miloš Golijanin (asistent programskog koordinatora ”Motus Adulescenti”), Jovana Beribaka (predsjednik Omladinskog savjeta Istočna Ilidža), Vladimir Vesić (savjetnik načelnika opština Istočna Ilidža), Tomislav Erbez (učenik trećeg razreda SŠC ”Istočna Ilidža”) i Filip Matić (predsjednik Savjeta učenika SŠC ”Istočna Ilidža”). U publici su bili članovi Lokalnog tima Istočno Sarajevo Asocijacije srednjoškolaca u BiH, kao i profesori, pedagozi i drugi učenici, koji su aktivno učestvovali na ovoj diskusiji.

Panelisti su iznijeli konkretan problem srednjoškolaca u lokalnoj sredini, među kojima se ističu: maloljetnička delikvencija, govor mržnje na internetu, manjak sredstava za rad u srednjim školama, mali izbor smjerova pri upisivanju i izboru škole, nasilje, stereotipi, neinformisanost, diskriminacija i drugo. Tokom diskusije koja je trajala dva sata, učenici su najveću pažnju posvetili rješavanju problema kao što je nasilje i maloljetnička delikvencija među mladima, te da je procenat ovih zakonski kažnjivih djela veoma visok u našoj sredini. Takođe prisutna je velika doza straha među učenicima i nesloboda za razgovor sa starijim osobama, koje mogu uticati na rješavanje tog problema.

Konačan zaključak je da treba unaprijediti što bolju koordinaciju i saradnju upravnih kadrova škole sa učenicima, realizovati radionice koje potenciraju na slobodi govora i ohrabrivanju, pokazati nasilnicima na primjerima da je to loš izbor rješavanja problema, te postaviti strožija vaspitno-disciplinska pravila.

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com