NOVA BL| Ž. Domazet, D. Keleč

Istočno Sarajevo – Stanovnici istočnog dijela Republike Srpske, nakon što je raspisan tender za gradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu, na korak su do ostvarenja dugogodišnjih želja da dobiju savremenu zdravstvenu ustanovu.

Predsjednik RS Milorad Dodik i ministar zdravlja Dragan Bogdanić juče su posjetili Istočno Sarajevo, gdje su sa direktorom bolnice Goranom Todorovićem i njegovim saradnicima razgovarali upravo o izgradnji ovog objekta.

Dodik je poručio da je došao da podrži tu ustanovu, koja ima značajnu javnu funkciju.

– Svih ovih godina osjećala se potreba za intervencijom. Pokušane su neke adaptacije i konačno je odlučeno da izgradimo novi objekat – rekao je Dodik, koji je dan ranije saopštio da je raspisan tender za izgradnju nove bolnice.

Prema njegovim riječima, RS je strateški opredijeljena da sa ovom i izgradnjom bolnice u Doboju završi kapitalne investicije u bolnički sistem. On je objasnio da će sav novac koji je potreban za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu ići na teret Vlade i budžeta RS.

Dodik je podsjetio da je Vlada odluku o gradnji bolnice u Istočnom Sarajevu donijela krajem prošle godine, ali da je tender raspisan tek sada, kada su obavljene sve pripreme.

Rekao je da su ranije očekivali donacije za tu bolnicu, ali da one nisu stigle. On je negirao spekulacije da su donacije preusmjerene za gradnju nekih objekata u Aleksandrovcu.

Bogdanić je izjavio da je tenderom predviđena izgradnja zgrade površine 10.000 metara kvadratnih sa svom opremom. On je izrazio nadu da će se na međunarodni tender, koji će trajati 42 dana, javiti dovoljno zainteresovanih, nakon čega će izabrati izvođača i potpisati ugovor. Bogdanić je naveo da bi gradnja nove bolnice trebalo da traje 18 mjeseci.

Gradnjom ove zdravstvene ustanove bliži se kraj mukama pacijenata, ali i medicinara, koji rade u oronulom objektu.

– Već 50 godina naša je želja da bude izgrađena nova bolnica i ta želja biće ostvarena – istakao je Todorović.

Predsjednik Unije sindikata bolnice u Istočnom Sarajevu “Kasindo” Tanja Jovičić je istakla da su uslovi u ovoj ustanovi loši za osoblje, ali i za pacijente.

– Potrebno je da se vrati nivo usluga ove bolnice od prije tri godine, dok ne bude izgrađena nova – rekla je Jovičićeva.

Stanovnici Istočnog Sarajeva jedinstvenog su stava da im je nova bolnica neophodna i da bez nje nema života.

Priznanje i vijenci

Milorad Dodik juče je na rekonstruisani Centralni spomenik u Miljevićima u Istočnom Sarajevu položio vijenac i odao počast poginulim srpskim borcima. Dodiku je preksinoć u Istočnom Novom Sarajevu uručeno najviše priznanje opštine – Povelja za zasluge u pomaganju razvoja ove lokalne zajednice.

****

– Vrijednost izgradnje i rekonstrukcije 50 miliona

– Biće izgrađeno 10.000 metara kvadratnih novog objekta

– Nova bolnica će imati 14.000 kvadratnih metara i 210 kreveta

– Rekonstruisano i izgrađeno 4.000 kvadratnih metara prostora namijenjenog za ambulantni tretman pacijenata, dijagnostičke procedure i kuhinju.

Šta obuhvata projekat izgradnje bolnice:

– Kompletno opremanje medicinskom opremom i namještajem

– izgradnju infrastukturnih sadržaja

Izvor:Glas Srpske