Nenad Vuković iz PDP-a izabran je 9. marta na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada za gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo ponovo je Miroslav Lučić iz SDS. Za zamjenika gradonačelnika izabran je Danko Vučetić iz SDS, za potpredsjednika Skupštine grada Vinko Radovanović iz PDP-a.

Novoimenovani gradonačelnik rekao je da ima velike planove i da će, prije svega, raditi na razvoju grada Istočno Sarajevo, ističući da je ovaj grad simbol opstanka Srba na tom prostoru zbog čega treba da ima posebnu pažnju u odnosu na sve druge gradove u Republici Srpskoj. „Republika Srska stvorena je u Istočnom Sarajevu i tu činjenicu moramo da lјubomorno ističemo i da učinimo sve na afirmaciji našeg grada“, rekao je Vuković.

Naredni mandat biće obilјežen organizacijom Olimpijade mladih u zimskim sportovima 2019. godine, što će svima biti veliki zadatak, kako da se vratimo na svjetsku pozornicu sportskih takmičenja i predstavlјanju turističkih potencijala i svega dobrog što prati organizaciju jedne takve manifestcije”, rekao je Vuković.“U saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom radićemo na razvojnim projektima, a poseban zadatak biće realizacija Strategije razvoja grada Istočno Sarajevo, što će, takođe, biti jedan od naših prioriteta“, ističe Vuković.

Gradonačelnik je dodao da će se zalagati za ravnomjeran razvoj Istočnog Sarajeva, napominjući da će posebnu pažnju posvetiti bolnici Kasindo i Univerzitetu, kao i da će razvijati dvosmjernu saradnju sa Vladom Republike Srpske i institucijama BiH. „Sarađivaćemo sa Vladom RS i republičkim institucijama i institucijama na bh nivou, ali očekujemo i saradnju sa druge strane, dakle, dvosmjernu komunikaciju“, kaže Vuković.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić izrazio je nadu da će Grad zadržati stabilnost koja je ostvarena u proteklom mandatu, ističući da najveće zasluge pripadaju dosadašnjem gradonačelniku Nenadu Samardžiji. „Imamo dobar osnov da dalјe razvijamo naš grad i vjerujem da će se ovaj pozitivan trend nastaviti i narednih godina. Vremena nisu laka, ali ćemo se potruditi da pomognemo gradskim opštinama, da svi zajedno radimo i razvijamo Istočno Sarajevo „, naglasio je Lučić.

Lučić očekuje da će veći broj odluka Skupština grada Istočno Sarajevo u naredenom periodu biti usvojen jednoglasno, ističući da se nada dobroj saradnji sa odbornicima opozicije, načelnicima opština i Vladom Republike Srpske. „U narednom periodu pred nama je mnogo posla i nadam se da ćemo svi pokazati odgovornost prema građanima koji su nas birali, te da ćemo se prvenstveno baviti značajnim pitanjima koja interesuju građane“, istakao je Lučić.

Na konstitutivnoj sjednici su izabrani i vršioci dužnosti sekretara Skupštine grada i načelnika odjelјenja, koji će dužnost obavlјati do završetka konkursne procedure.

Izabrani odbornici u Skupštini grada Istočno Sarajevo su položili svečanu zakletvu. Skupština grada ima 31 odbornika koji se bira iz šest gradskih opština, od kojih opština Pale daje osam, Istočna Ilidža i Sokolac po šest, Istočno Novo Sarajevo pet, a Trnovo i Istočni Stari grad po tri odbornika.

U novom sazivu Skupštine grada Istočno Sarajevo većinu od 17 odbornika čine odbornici iz Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa sa koalicionim partnerima, a opozicija ima 14 odborničkih mjesta.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo