Juče je u Sarajevu 20. 11.2015. povodom 20. novembra, Međunarodnog dana dječijih prava, održana Konferencija pod nazivom „Jer i ja postojim”, koju je organizovala Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Dječijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF).

U radu Konferencije su učestvovale i naše predstavnice iz Lukavice, predsjednica udruženja “SRCE NA DLANU” Ivana Spahić i direktorka vrtića “MAŠIN SVIJET” Jelena Lubura.

index

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 20. novembra 1989. godine usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, od kada se i obilježava Međunarodni dan dječijih prava.

Kako je istaknuto na Konferenciji, djeca se rađaju sa osnovnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima, ali sa obzirom na fizičku i psihičku nezrelost, nameće se potreba isticanja posebnih prava djeteta na zaštitu koja proizilazi iz ove činjenice.

dan djeteta2
Poseban naglasak je stavljen na problema sa kojima se susreću djeca sa posebnim potrebama i njihovo riješenje, ali i na iskustva roditelja u pogledu društveno – administrativnih prepreka, diskriminacije, netolerancije, zanemarivanja i drugih problema, koji su izraženi u našem društvu.