Zlatibor, po svemu trenutno, najaktuelnija i najatraktivnija planina u Srbiji, taj atribut je ponela zbog mnogo čega što je takvom promoviše u našoj zemlji , Evropi, pa i šire, što je primetno po raznovrsnosti jezika posetilaca koji se na Zlatiboru mogu čuti i videti. Blaga, sunčana, leta, blage sunčane zime, prelepa proleća i topla jesen, razlog su turističkim posetama tokom cele godine.Zlatibor je lekovita banjarekreativni centarskijalištecentar kulturnih dešavanja i okupljanja ljudi sa svih strana. Brojna izletišta, povezanost sa svim okolnim turističkim destinacijama, Drvengrad, Šarganska osmica, Višegrad, Tara, Drinska regata, Tornik, su više nego dovoljan razlog da se izabere boravak i odmor na ovoj veličanstvenoj planini!Zlatiboru je teško odoleti, jer svako ko je ikada došao, i osetio vetrove tople i mirisne poželeo je da bude soko, vrabac, golub ili bilo koja ptica koja ispod neba, krilima zakriljuje i okom obuhvata lepotu padina, koje se pri zalasku sunca u mekim zatonima kupaju u paprati i drhte u granama brezovih šuma! Šarena sela, ukrašena voćnjacima i livadama odjekuju pesmom kosača i pozivaju jedno drugo, na zajedničko jutrenje i zahvalnost tvorcu svega! Mnogo čega ima na Zlatiboru i u njegovoj okolini što bi duši prijalo, što bi je odmorilo i oporavilo od silnih rana zadobijenih u životnim borbama! Sve potrebe svakoga su zadovoljene, i za decu i za odrasle sve je pretvoreno u zabavu i doživljaj. Deci, škole skijanja, jahanja, plivanja..

Odraslima, kafici, diskoteke, noćni klubovi, igraonice, kladionice, bazeni, fitness programi, saune, masaže,teniski tereni, golf tereni, košarkaška igrališta, tereni za mali fudbal. Neograničeni momenti zabave i izbori.

Kad sve utihne, kad noć obavije polje, vrhove i pustare, ostaju upaljeni lampioni, borovi, i tišina. Svi spavaju tada i sanjaju zagrljeni Zlatiborskim mirom!

Uobičajeno, posećuju se izletišta, ali ko hoće i sam da hoda i upoznaje ovu planinu punu duha i lepote, može se popeti na Tornik u čijem podnožju leži kristalno jezero slatke vode, može se uputiti na brdo Čigota sa koga se vide vrhovi bosanskih planina, mogu planinariti kroz šume i niz brze planinske reke.

Zlatiborska visoravan je omeđana brojnim čudima prirode koja su se vremenom turistički afirmisala i postala nezaobilazan deo turističke mape ove planine. Za činjenicu, da na Zlatiboru nikad nije dosadno i da uvek ima nešto novo da se vidi, najviše možemo da zahvalimo ovdašnjim prirodnim atrakcijama.

One su raštrkane širom Zlatibora, počev od turističkog centra do njegovih najzabačenijih sela, a zajednički imenitelj za svaku od njih predstavlja jedinstvena lepota zbog koje se trajno urezuju u sećanja gostiju. Među njima ima: vodopada, jezera, prerasta, pećina i drugih čuda prirode kojima Zlatibor duguje svoju slavu najposećenije srpske planine. Sledi priča o top 5 prirodnih atrakcija na Zlatiboru. Uživajte!

No 1 STOPIĆA PEĆINA

Stopića pećina se nalazi između zlatiborskih sela Rožanstvo i Trnava, a od turističkog centra jeudaljena 19 kilometara. Ova pećina predstavlja najveće geomorfološko čudo prirode zlatiborskog kraja i ujedno jedno od najpopularnijih izletišta među gostima ove planine. Stopića pećina je ime dobila po zaseoku Stopići gde se nalazi, a prema načinu nastanka spada u rečne pećine. Naime, kroz Stopića pećinu protiče ponornica Trnavski potok. Pećina je dugačka 1690 metara, što je svrstava među dvadeset najvećih pećina u Srbiji.

Jezero se nalazi u samom turističkom centru Zlatibora, a nastalo je pregrađivanjem rečice Obudojevica 1947. godine. Ovo jezero predstavlja istinski ukras turističkog centra i atrakciju na koju turisti prvo obrate pažnju kada kroče na Zlatibor. Građevinski projekat izgradnje jezera osmislio je naš poznati hidrološki inžinjer Miladin Pećinar, kome su se Zlatiborci zahvalilili tako što su mu kraj jezera podigli veliku bistu.U letnjem periodu turisti mogu pronađi zabavu na samom jezeru, i to kako oni stariji tako i najmlađi. Tako, gostima stoji na raspolaganju iznajmljivanje pedolina kojima mogu provozati par krugova oko jezera. Za one najmlađe u ponudi je zabava u vidu hodanja ili trčanja po vodi u velikim balonima.

Pored jezera, na mestu koje se nakada zvalo Kulaševac, podignuta je Kraljeva česma, kao uspomena na dolazak na Zlatibor kralja Aleksandra Obrenovića 20. avgusta 1893. godine. Ovaj datum se uzima kao početak razvoja modernog turizma na Zlatiboru. Prema hronikama, na izvoru u Kulaševcu je izgrađen paviljon gde su Zlatiborci dočekali kralja i priredili mu ručak. Domaćini su zamolili za kraljevu saglasnost da se od tada Kulaševac zove Kraljeva voda, što im je on dozvolio, a u znak toplog prijema tadašnji vladar je obećao da će o svom trošku sagraditi česmu na studencu. Obećanje je ubrzo ispunjeno, pa je na tom mestu podignuta česma pravougaonog oblika, koja će ubrzo postati kultno mesto na Zlatiboru i ugaoni kamen ovdašnjeg turizma.

Izvor i foto: Zlatibor.org