Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi 28. marta da razmatra Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg kolektivnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU kao strateškim ciljevima Srpske, saglasili su se danas članovi skupštinskog Kolegijuma.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je novinarima da je predlagač ovog akta šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Vukota Govedarica.

On je naveo da je u predloženi dnevni red 17. redovne sjednici uvršteno 13 tačaka.

“Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da razmatra Nacrt kodeksa ponašanja narodnih poslanika i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama skupštinskog Poslovnika o radu”, rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da su u predloženi dnevni red uvršteni i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Govedarica je naglasio da je cilj predložene deklaracije zaštita i potvrđivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kao jednog od strateških interesa Republike Srpske.

“Ovaj akt smo predložili jer je u proteklom vremenu HDZ BiH više puta pokretao inicijativu o redefinisanju dejtonskih principa i federalizaciji BiH. Podsjećam da su svojevremeno lideri političkih partija u BiH potpisali izjavu o Prudskom sporazumu, a među njima i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik”, rekao je Govedarica.

Komentarišući Dodikovu izjavu da SDS vodi izdajničku politiku i da je blizak SDA i njenom lideru Bakiru Izetbegoviću, Govedarica je rekao da su to “nebuloze”.

On tvrdi da su SDS, PDP, SRS i Napredna Srpska ranije podržale najavu NDP-a da će podnijeti krivičnu prijavu protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izvor: Srna