Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević razgovarali su o mogućnosti učešća srpskih investitora u izgradnji poslovne zone u ovoj opštini.

Nakon sastanka u Istočnom Novom Sarajevu, Ćosić je rekao novinarima da je promovisao koncept poslovne zone kako bi privukao znatan broj privrednika.

„Koristeći naše bratske veze sa opštinama u Srbiji, prije svega opštinama Čukarica /Beograd/, Ub i Krupanj, pokušaću da ostvarim kontakt sa određenim brojem privrednika u ovim opštinama koje bi bile zainteresovane da iskoriste pogodnosti poslovne zone“, naglasio je on.

Ćosić je rekao da je zamolio ambasadora da iskoristi svoj autoritet i pomogne u realizaciji ove ideje, ukoliko bi došli do zainteresovanih investitora.

„To su neke ideje kojima idemo korak unaprijed u odnosu na dalјe oblike saradnje kako sa institucijama, tako i sa privatnim kompanijama. Ambasador je izrazio spremnost da nas podrži“, naveo je načelnik Ćosić.

On je podsjetio da je Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila regulacioni plan koji definiše područje poslovne zone, te set odluka koje se odnose na povolјnosti u cijeni zemlјišta, uslovima koji se odnose na naplatu rente i uređenja.

Ćosić je rekao da bi poslovna zona bila na površini od 1.500 do 3.000 metara kvadratnih i da na pola lokacija imaju interesovanje domaćih investitora.

„Cilј nam je da, pored lokalnih, privučemo i lјude iz drugih opština. Srbija, kao lider u velikom broju industrija u regionu – prije svega polјoprivredno-prehrambene, nama je veoma interesantna. Iskoristiti veze koje se zovu `bratska opština` i prijatelјske odnose sa diplomatskim osoblјem Ambasade Srbije u BiH veoma je značajno u nastupu prema nekom od tih investitora“, pojasnio je on.

Ćosić je izrazio zahvalnost Vukićeviću za spremnost da svojim preporukama pomogne kako bi zainteresovani investitori ušli u poslovnu zonu.

Ambasador Srbije u BiH Vukićević rekao je da ga je obradovala ideja načelnika o poslovnoj zoni, te da u njoj nađu mjesta i opštine u Srbiji sa kojima su se pobratimili.

„Potencijala ima. Naša orijentacija jeste da imamo što bolјe i tešnje odnose sa Republikom Srpskom, sa opštinama na lokalnom nivou i na nivou republika, i da ta saradnja bude i na dobrobit i Srbije i lјudi sa ove strane Drine“, istakao je srpski ambasador.

On je dodao da će založiti sav svoj trud i autoritet da se dođe u fazu konstruktivnog partnerstva i da realizacija tog projekta bude primjer dobre saradnje, jer za to postoji i potreba i osnova.

„Imali smo i ranije ideja o saradnji, neke su realizovane, a neke ne, ali dok god postoje ideje treba ih podržati, jer će nas vući naprijed“, ocijenio je Vukićević.

Izvor i  foto: Opština Istočno Novo Sarajevo/SRNA