Na takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju ove godine prijavila su se ukupno 43 tima sa 45 inovacija iz Republike Srpske, što je rekord, rečeno je Srni u Ministarstvu nauke i tehnologije Srpske.

naucnici

Pomoćnik ministra za tehnologiju Biljana Vojvodić kaže da su velikom interesovanju za ovo takmičenje, čiji je nagradni fond 35.000 KM, doprinijele promocije organizovane u gradovima širom Republike Srpske, koje su bile veoma posjećene.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je u saradnji sa članovima Organizacionog tima takmičenja iz Srbije organizovalo promocije tokom aprila u osam gradova Srpske, na kojima je vladao veliki interes inovatora, srednjoškolaca, studenata za učestvovanje na ovom takmičenju.

Vojvodićeva ističe da su ove godine, radi animiranja što većeg broja mladih da se prijave na takmičenje, pripremljene nagrade za najbolji srednjoškolski i najbolji studentski tim.

“Ciljevi takmičenja za najbolju inovaciju su podsticanje inovativnosti i preduzetništva u Republici Srpskoj, te podrška inovatorstvu, posebno mladim inovatorima, kao i pomoć u pokretanju vlastitog posla. Cilj je i promocija inovacija, te podsticaj za komercijalizaciju inovacije”, istakla je Vojvodićeva.

Ona je navela da ovo takmičenje poboljšava i transfer tehnologije, odnosno razvoj praktične primjene istraživačkog znanja, što je jedan od strateških ciljeva u oblasti nauke i tehnologije.

U Republici Srpskoj u prethodnih devet godina na takmičenju za najbolju inovaciju učestvovalo je 209 timova, te nagrađeno ukupno 70 timova u vrijednosti od 313.000 KM.

Takmičenje je rezultat saradnje Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Srpske, na osnovu Memoranduma o saradnji ova dva ministarstva i sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske.

Izvor:Srna