Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je, obraćajući se učesnicima Međunarodne konferencije pod nazivom „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“, koja je počela danas na Jahorini, da sama činjenica da se ova Konferencija održava 17 godina zaredom govori o njenom značaju.

„Prisustvo velikog broja eminentnih stručnjaka iz ove oblasti i specijalističke obuke koje se ovdje održavaju govore dovoljno o kvalitetu ovog skupa“, rekao je Vučetić.

„Rukovodstvo Grada Istočno Sarajevo izražava zahvalnost organizatorima Konferencije. Počastvovani smo, na neki način, zbog toga što se na Jahorini, na području grada Istočno Sarajevo, održava ova konferencija koja okuplja značajne stručnjake, naučnike i veliki broj učesnika“, rekao je Vučetić.

„Predstavnici Grada Istočno Sarajevo nastojaće da sarađuju sa lokalnim vodovodnim preduzećima, ali i svim subjektima koji se bave vodosnabdijevanjem i zaštitom voda, kako bi se stanje u ovoj oblasti poboljšalo i dovelo do zadovoljavajućeg nivoa“, istakao je Vučetić, dodajući da su u Gradu Istočno Sarajevo opredijeljeni za saradnju sa svim nadležnim ustanovama i institucijama na svim nivoima vlasti.

Vodosnadbijevanje u svim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj je organizovanije, mada još uvijek postoje naselja gdje stanovnici nemaju pristup higijensko ispravnoj vodi, izjavila je predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Vodovodi Republike Srpske“ Branka Trninić.

Na tradicionalnoj  Trninićeva je rekla da je alarmantno stanje po pitanju otpadnih voda, „jer mnogi gradovi nemaju svoju teritoriju pokrivenu kanalizacionim sistemima“.

Ona je naglasila da je tretman otpadnih voda u Srpskoj poseban problem, jer samo nekoliko gradova – Trebinje, Bijeljina i Bileća imaju uređaje za tretman otpadnih voda, dok ostali nemaju, te dodala da je to jedan od uslova na putu ka evropskim integracijama.

Trninićeva, koja je i generalni direktor „Vodovoda“ Banjaluka, navela je da je riječ o veoma skupim objektima, što znači da predstoji veoma težak posao, kako po pitanju finansija, tako i po pitanju stručno-tehničke prirode, naglasivši da će se pokušati pristupiti sredstvima iz IPA fondova.

Predsjednik Skupštine Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo iz Beograda Predrag Bogdanović rekao je da je i u Srbiji alarmantno stanje po pitanju otpadnih voda, jer nema dovoljno izgrađene kanalizacione infrastrukture, u koju se mora mnogo ulagati.

On je istakao da je odvođenje i prečišćavanje komunalnih voda veoma značajno, ali da su prečistači izuzetno skupi, te dodao da je neophodna i opreznost, da se ne uđe u velike kredite i velike obaveze, jer to na kraju plate potrošači.

Prema njegovim riječima, konferencija je prilika da se razmijene znanja i iskustva, jer su na jednom mjestu okupljeni stručnjaci koji prezentuju svoje radove i inovacije, a takođe su prisutni i proizvođači opreme.

Bogdanović je rekao da se na ovom skupu organizuju i specijalističke obuke, koje su bitne za jačanje kapaciteta preduzeća vodovoda i kanalizacije, te dodao da se značaj pridaje i temi koja se odnosi na klimatske promjene, a koje utiču na bezbijedno vodosnabdijevanje.

Na konferenciji, koja se završava u petak, 26. maja, biće predstavljeni radovi iz oblasti vodosnabdijevanja, odvođenja otpadnih voda i zaštite životne sredine, kao i oprema proizvođača, odnosno nova tehnološka dostignuća za preradu vode, održavanje kvaliteta, te upravljanje i održavanje vodovodnih sistema.

Ovaj trodnevni skup organizovali su Udruženje „Vodovodi Republike Srpske“ i Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inžinjerstvo Beograd, a pokrovitelji su Skupština grada Istočno Sarajevo i Privredna komora Srbije.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo