U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo, danas je razgovarano o mogućnostima izgradnje brze ceste na ruti od Sarajeva/Istočnog Sarajeva do Višegrada (Vardišta). Delagacija Evropske unije u BiH angažovala je konzorcij Eptisa i Ipsa Instituta Sarajevo da izradi preliminarne studije i projekat za izgradnju brze ceste na ovoj ruti.

Konzorcij ima obavezu da prikupi sve relevantne prostorno-planske podloge iz lokalnih zajednica, neophodne za analizu razvoja prostora. U prvom koraku, neophodno je dobiti informacije iz opština o aktivnostima koje su predviđene njihovim prostorno-urbanističkim planovima, te vodozaštitnim područjima, izvorištima, šumama i naseljima koja se nalaze u tom obuhvatu. Realizacija projekta praktično je već počela, a rok za kompletiranje dokumentacije i izradu Studije izvodljivosti, odnosno, Studije opravdanosti je decembar naredne godine.

S tim u vezi, u prostorijama Gradske uprave danas je održan sastanak predstavnika Konzorcija Eptisa i Ipsa Instituta Sarajevo sa predstavnicima Grada Istočno Sarajevo i gradskih opština.

Predstavnici Konzorcija istakli su da veliki broj postojećih saobraćajnica ne ispunjava uslove za kategoriju magistralnih puteva, te je izgradnja brze ceste na ovoj ruti od velikog značaja. Konzorcij je, kako je rečeno, angažovao volontere koji su izvršili anketiranje učesnika u saobraćaju o potrebi izgradnje brze ceste. Prednosti koje će donijeti izgradnja brze ceste na ovom području brojne su, a među najvažnijim su smanjenje broja saobraćajnih udesa i uštede u vremenu putovanja, istaknuto je na sastanku.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove Nebojša Džebo, rekao je da se prilikom izrade Studije mora voditi računa o razuđenosti teritorije grada Istočno Sarajevo, te zahtjevima i interesima opština kroz koje bi brza cesta prolazila. Prema njegovim riječima, ovo bi trebalo da bude zajednički interes svih opština u sastavu grada.

Predstavnici Grada Istočno Sarajevo naglasili su da je izgradnja brze ceste na relaciji Istočno Sarajevo-Podromanija-Rogatica–Višegrad, predviđena Strategijom razvoja grada Istočno Sarajevo, te izrazili žaljenje što današnjem sastanku u Gradskoj upravi nisu prisustvovali predstavnici opština Pale i Sokolac, koje bi trebalo da budu ključne opštine u realizaciji ovog projekta.

Dogovoreno je da kontakti i razgovori o ovoj temi budu nastavljeni, nakon što predstavnici grada Istočno Sarajevo i konzorcij Eptisa i Ipsa Instituta Sarajevo razmijene dokumentaciju i prostorne planove.

Današnjem sastanku sa predstavnicima konzorcija Eptisa i Ipsa Instituta Sarajevo prisustvovali su predstavnici Grada Istočno Sarajevo, opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Izradom preliminarne studije, koju je inicirala Delagacija Evropske unije u BiH, u čemu učestvuju i predstavnici Ministarstva saobraćaja RS, predviđeno je da se ispitaju mogućnosti za izgradnju brze ceste na relaciji Sarajevo-Vardište/Višegrad, sa dva kolovoza i po dvije trake.