Britanska televizijska serija “Mapet šou” je unijela mnogobrojne novine u tehnike lutkarske animacije i postala svjetski fenomen. Nikada se pozorište nije u tolikoj mjeri približilo televiziji, ali kada su ga njegovi autori nudili u Americi, niko ga nije želio.

Od emitovanja prve epizode legendarnih “mapetovaca” prošlo je tačno 45 godina. Prva epizoda puštena je 5. septembra 1976. godine na CBS-u, a do zadnje prikazane 1981. godine, seriju je sedmično pratilo 300 miliona gledalaca u više od stotinu zemalja. Osmislio ga je američki lutkar Džim Henson, koji se tada već proslavio dječjim edukativnim programom “Sesame’s Street”. 

“Mapet šou” su u bivšoj Jugoslaviji krajem sedamdesetih godina prikazivali Radio-televizija Zagreb i Radio-televizija Sarajevo u okviru mreže JRT. Riječ “mapet” je zapravo kovanica od riječi marioneta i puppet (eng. lutka), a glavna okosnica radnje vrti se oko nastojanja da se u trećerazrednom pozorištu uspostavi sedmični repertoar, koji bi se sastojao od parodija i skečeva.

U svakoj epizodi bi gostovao neki celebrity, poput Džuli Endruz i Eltona Džona, ali stvari nikada nisu išle po planu. Glavni lik je bio simpatični zeleni žabac Kermit, najavljivač i MC, koji je pokušavao pozorišni ansambl držati na okupu i pod svojevrsnom kontrolom. Pored njega, šou su pravili prepoznatljivi likovi poput Mis Pigi, Medanja i zlobni komentatori Statler i Valdorf, koji su iz svoje lože malicioznim primjedbama ironizirali baš svaku situaciju. 

Parodirajući apsolutno sve i svakoga, koliko god veliki bili, kroz ubitačni geg humor praćen kratkim i duhovitim rečenicama, provlače se poruke namijenjene djeci i odraslima. Ekipa je kreirala niz besmrtnih skečeva, koji su i danas jedanko smiješni kao i u vremenu kada su nastajali (poput izvedbe pjesme “Bohemian Rhapsody” ili gostovanja Rite Moreno i izvedbe pjesme “Fever”) .

S “Ulicom Sezam” Henson je dokazao kako televizija može biti u funkciji edukacije djece. Milioni djece su odrasli učeći slova i brojeve kroz “Ulicu Sezam”, pa je zato njen autor postigao nevjerovatan uspjeh. Maratonska serija “Mapet šou” od 120 epizoda je, s druge strane, pokazala kako je moguće kreirati šou koji će biti zabava za svakoga.

O legendarnim “mapetovcima” je snimljeno nekoliko filmova, među kojima je najzapaženiji uspjeh ostvarila muzička komedija iz 2011. godine, gdje su se pojavile glumačke zvijezde Ejmi Adams i Džejson Sigl. Džim Henson je umro 1990. godine u 54. godini.

Nije bio prvi TV lutkar, ali je sa svojim “mapetovcima” bio prvi koji je jednu drevnu umjetnost staru preko 2.000 godina prilagodio savremenom mediju, televiziji. “Mapet šou” je 2004. godine kupila “Walt Disney Company”, tako da je šou danas dostupan na streaming servisu “Disney +”.