Šta je magla ?

Magla u meteorologiji predstavlja pojavu u prizemnom sloju toposfere. Ustvari to je oblak koji čine vodene kapljice ili ledeni kristali koji su toliko sitni i lagani da mogu lebdeti u vazduhu. Dakle, magla je oblak koji se nalazi nad samom površinom zemljinog tla. Pri temperaturama višim od nula stepeni Celzijusa magla se zadržava samo uz visoku relativnu vlažnost vazduha.

ma1

Magla je beličastog izgleda. U blizini industrijskih zona može se zapaziti žućkasto-siva boja zbog prisutnosti dima ili prašine u vazduhu.

Magla može biti:

slaba magla , kada je horizontalna vidljivost manja od 1 km,
umerena magla , kada je horizontalna vidljivost manja od 500 m,
jaka magla , kada je horizontalna vidljivost manja od 50 m.
FANTASTIČAN SNIMAK DRON KOJI LEBDI IZNAD MAGLE

Kako nastaje magla ?

Kondenzacijom vodene pare u vazduhu dolazi do stvaranja magle. Kondenzacija započinje kod relativne vlage znatno manje od 100%, i tada dolazi do pojave sumaglice. Daljim povećanjem vlage kondenzacija se ubrzava. Dolazi do uvećavanja već postojećih kapljica i tada do prelaska sumaglice u maglu. Relativna vlaga u vazduhu za vreme magle je između 80 i 100 posto. Čak i kada su temperature niže od tačke smrzavanja, magla se i dalje sastoji od sitnih kapljica dobro rashlađene vode u vazduhu pri tlu zemljine kore. Tek pri temperaturama oko −30 °C u magli se nalazi određena količina ledenih kristala.

Podeli sa prijateljima: