Kao što sve velike prestonice kuluture danas slave  lutkarsku umjetnost i obilježavaju Svjetski dan lutkarstva, tako i Istočno Sarajevo, daje poseban doprinos proslavi ovog značajnog datuma za lutkarsko pozorište, jer je Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ objavio rezultate konkursa za takmičarski program 18. festivala, koji se održava od 15-19. maja, 2017. godine, u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra.
„Objavljujući rezultate konkursa ovogodišnjeg „Lut festa“ na ovaj poseban datum za umjetnost lutkarstva, željeli smo da još jednom skrenemo pažnju na značaj i doprinos festivala u razvoju lutkarstva i lutkarske umjetnosti ne samo kod nas, nego i u svijetu. Pored toga, važno je da istkanemo da je Međunarodni festival profesionalnih  lutkarskih pozorišta  za djecu „Lut fest“ postao prava umjetnička atrakcija za publiku svih uzrasta, koja je za osamnaest godina trajanja doprinjela da je Istočno Sarajevo postalo važna odrednica na mapi svjetskog lutkarstva.  Čari i magija  ovog festivala se dugo pamte, jer su lutkarske predstave prvenstveno vizuelna umjetnost, čiji čarobni doživaljaji iz djetinjstva ostaju duboko u podsvjesti za cijeli život.
Selekcija ovogodišnjeg festivala je ostvarila dva koncepta utemeljena u animaciji lutaka, što je usko vezano  s posrednim ili neposrednim udjelom  glumca u procesu oživljavanja lutke. U takmičarski i prateći program festivala  izabrane su predstave koje svojim stilskim izvođenjem i porukom publici pružaju iluziju stvarnosti i predstave koje ističu samostalnost u stvaranju  nezavisnog lutkarskog svijeta mašte i imaginacije“, istakao je selektor Lut festa Vitomir Mitrić.

U takmičarskom programu festivala učestvovaće 11 pozorišta iz BiH (Republika Srpska, Federacija BiH), Srbije, Slovenije, Njemačke, Estonije i Egipta. Ove godine će se publici po prvi put predstaviti Nevid teatar, Banja Luka sa predstavom „Pustolovine Boleta Komete“, autorski projekat Marka Dukića. Iz Mostara dolaze dva pozorišta: Pozorište lutaka Mostar sa predstavom „Princ iz moje ulice“, Nedžada Maskumića i Lutkarsko kazalište Mostar, koje će izvesti predstavu „Bajka o sreći“, Izabele Degorske. Iz Srbije će se ove godine predstaviti četiri pozorišta: Pozorište lutaka „Pinokio“, Beograd sa predstavom „Aladinova čarobna lampa“, reditelja Nikole Zavišića, Pozorište lutaka Niš, sa predstavom „Olovni vojnik i balerina“, reditelja Darka Kovačovskog, Dečije pozorište Subotica sa predstavom „Ivica i marica“, reditelja Todora Valova, i Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin, sa predsatvom „Zvezda lutalica“, čiju režiju potpisuje Irena Tot.
Tradicionalno, iz Estonije će se publici predstaviti Pozorište „Tuulevski“ sa novim lutkarskim ostvarenjem, predstavom „Crvenkapa“, rediteljke Amele Vučenović.
Zavod federacija Ljubljana će izvesti predstavu „Luda šuma“, autorski projekat Ajde Roos i Petera Kusa.
Po prvi put će se publici u Istočnom Sarajevu predstaviti Silvija Bart, čuvena lutkarka iz Njemačke, sa predstavom „Ljubav za tri narandže“, čiju režiju potpisuje i Lutkarsko pozorište Kairo, iz Egipta sa predstavom „Arzak“, Abdeltfa Mostfa.
U pratećem programu festivala odigraće se predstave „Ptice bez granica“, autorski projekat Ivane Radić i Bojana Beribake, sa kojim će se predstaviti „Otvoreni teatar“ iz Mostara i predstava „Jaje“, Dječijeg pozorišta RS, Banja Luka, po motivima Zlatka Krilića, čiju režiju, adaptaciju i scenografiju potpisuje: Predrag Bjelošević.
„Odluku da učestvuju u pratećem programu festivala donijelo je Dječije pozorište RS,  Banja Luka, jer nažalost ove godine nemaju festivalsku predstavu koja bi se mogla postaviti na sceni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, gdje se održava festivalski program. Zbog ograničenih scenskih i tehničkih mogućnosti smo uskraćeni da publici predstavimo najnoviju produkciju ovog pozorišta, jer one svojim tehničkim i scenskim zahtjevima prevazilaze naše mogućnosti. Nismo željeli da zbog toga odustanemo od Dječijeg pozorišta, smatrajući da je vrlo značajno da publika u Istočnom Sarajevu vidi predstavu ovog poozorišta, zbog čega je i napravljen ovakav dogovor“, istakla je izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić.

U bogatom pratećem programu pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“, pored predstava, publika i učesnici moći će da uživaju u lutkarskim radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teskta.

Konkurs pod nazivom “Lutka, lutak, oblutak” za originalni pozorišni tekst za lutkarsku predstavu, Festival je objavio povodom 18. rođendana, u cilju afirmacije umjetničkog stvaralaštva za djecu, kako bi podstakli mlade autore da stvaraju na polju lutkarstva, ali i one već afirmisane dramske i pozorišne pisce da dio svog književnog opusa posvete lutkarskoj umjetnosti i najmlađima. Festival na taj način proširuje programski segment, doprinoseći popularizaciji stručnog pisanja namijenjenog dječijem pozorišnom stvaralaštvu. Nagrađeni autorski tekst imaće i svoje premijerno izvođenje u vidu scenskog čitanja teksta sa lutkama, ali i publikaciju u okviru monografije povodom 20. Lut festa. Članovi žirija ovog konkursa bili su: prof dr Radoslav Lazić, teatrolog, Dara Sekulić, književnica, Vitomir Mitrić, reditelj i dramski pedagog, direktor Lut festa. U uži izbor  konkursa ušli su tekstovi: „Zaljubljeni Lutak“ , Čedomira Vrlješa iz Novog Sada, „Dan kada je nestala čarapa“ Ane Ivanović iz Beograda, “ Nit“, Danila Mihnjevića iz Zrenjanina, „Zlata i Zlatna ribica“, Rite Fleis iz Subotice, „Morska Sirena“, Darka Stojkova iz Beograda i „Kraljica Lutka“, Ismeta Bekrića iz Banja Luke, , koji trenutno živi u Slovenskoj Bistrici.

Pobjednik ovog konkursa je tekst „ Kraljica Lutka“ Ismeta Bekrića. „Pisac  je  prilikom pisanja ovog teksta prvenstveno mislio na publiku koju vrlo dobro poznaje, a to su djeca, kojoj je ovo djelo i namijenjeno. Ovaj tekst je dobra osnova za zanimljivu i maštovitu lutkarsku predstavu. Sadržaj i motivi ovog djela  u sebi nose elemente književne vrste, koji će omogućiti postizanje najsavršenijeg  umjetničkog  izraza kroz pripovijedanje i teatar sjenki. Vrlo je važno  i potrebno voditi računa da  se vaspitni i obrazovni cilj teksta zadrži i u predstavi, kako bi razvio etičke i estetske osjećaje kod  gledaoca“, navodi se u saopštenju žirija ovog konkursa.

„Njegujmo lutkarsko pozorište za djecu, prenoseći djeci najljepše poruke života i kroz lutkarsko pozorište vratimo ljubav, povjerenje i iskrenost, vjerujući u lutke i njihovu moć da nam sve što treba da se kaže, kažu na poseban i samo njima svojstven način. Jer, lutke ne mrze, nisu zajedljive, niti pakosne, one su iskrene i zato ih podarimo djeci, sa najvećom pažnjom nas odraslih i odgovornih za njihovo bolje djetinjstvo i odrastanje“, poruka je „Lut festa“, povodom Svjetskog dana lutkarstva.

SELEKCIJA

TAKMIČARSKI PROGRAM FESTIVALA:

 1. Nevid teatar, Banja Luka, RS (BiH), „Pustolovine Boleta Komete“, Marko Dukić
 2. Pozorište lutaka Mostar, BiH „Princ iz moje ulice“, Nedžad Maskumić i
 3. Lutkarsko kazalište Mostar, BiH „Bajka o sreći“, Izabela Degorska
 4. Pozorište lutaka „Pinokio“, Beograd, Srbija, „Aladinova čarobna lampa“, Nikola Zavišić
 5. Pozorište lutaka Niš, Srbija, „Olovni vojnik i balerina“, Darko Kovačovski
 6. Dečije pozorište Subotica, Srbija, „Ivica i Marica“, Todor Valov
 7. Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin, Srbija, „Zvezda lutalica“, Irena Tot
 8. Pozorište „Tuulevski“, Estonija, „Crvenkapa“, Amela Vučenović
 9. Zavod federacija LJubljana, Slovenija, „Luda šuma“, Ajda Roos i Peter Kus
 10. Lutkarsko pozorište „Silvija Bart“, NJemačka „ LJubav za tri narandže“, Silvija Bart
 11. Lutkarsko pozorište Kairo, Egipat, „Arzak“, Abdeltf Mostf

PRATEĆI PROGRAM:

1. Otvoreni teatar“, Mostar, BiH, „Ptice bez granica“, Ivana Radić i Bojan Beriba