Zašto nam se koža naježi?
Naježenost je prinudni refleks koji se javlja kod sisara. Dlake na tijelu se podižu prilikom pada temperature ili zbog stanja uzbuđenosti izazvano jakim emocijama. Ježenje se kod ljudi i životinja odvija na podsvjesnom nivou na kojem djeluje hormon stresa – adrenalin. Tako se životinje u slučaju opasnosti naježe kako bi postigle efekat da izgledaju veće nego što jesu.

Zašto ne prepoznajemo svoj glas na audio snimku?
Nama naš glas dolazi iznutra. Zbog zvučnih talasa koje proizvodi naš govorni aparat, naše bubne opne, unutrašnje uho, glasne žice i disajni putevi vibriraju. S obzirom na to da je tijelo bolji provodnik niskih tonova nego vazduh, sopstveni glas nam zvuči dublje nego što se on čini drugima koji nas slušaju. Zato kad slušamo snimak svog glasa, imamo osećaj da je to samo lošija verzija onoga što mi čujemo dok govorimo.

Zašto ponekad dobijemo glavobolju kad pijemo jako hladno piće?
Možda vam se desilo da kad brzo jedete sladoled ili pijete jako hladan napitak da vam se pojavi kratak i oštar bol u čelu ili sljepoočnicama. Ovo je glavobolja koja se javlja nakon kontakta smrznutog materijala sa nepcem ili zadnjim zidom ždrijela. To je ustvari mehanizam mozga koji nam poručuje da usporimo sa konzumacijom.

Zašto nam na suncu koža, potamni a kosa posvijetli?
U oba slučaja, sunčeve zrake slamaju melanin koji je odgovoran za boju kože i kose. Razlika je u tome što je koža sastavljena od živih ćelija, a kosu čine mrtve ćelije. Zato kad se pigment ošteti u kosi, nema njegovog obnavljanja, dok koža kao živi organ, odma rad na odgovoru i pojačava obnavljanje. To za posljedicu ima tamnjenje kože.

Zašto vrijeme sporije prolazi u djetinjstvu?
To je najvjerovatnije zato što dijete mora da zapamti više događaja. Djeca se tek upoznaju sa svojim okruženjem i njihov mozak mora da prikuplja mnogo više informacija. Tako za djecu godina sa sobom nosi mnogo više događaja nego za odrasle. Kad odrasli procjenjuju situaciju, oni to rade na osnovu prethodnih sličnih ili istih situacija i zato taj proces teče mnogo brže.