Naučnici, koji više od deset godina prate razvoj velike pukotine na ledenom brijegu Larsen C, očekivali su ovaj trenutak. Od 2014. odvajanje ledene ploče je ubrzano, a sada se odvojilo i pluta Weddellovim morem.
“Mjesecima smo očekivali da će se ovo dogoditi i iznenađeni smo koliko je dugo bilo potrebno da se konačno odvoji. Santa je jedna od najvećih ikada viđenih, a njen dalji razvoj je teško predvidjeti. Za sada je u jednom komadu, ali je vrlo vjerovatno da će se razbiti na manje dijelove”, rekao je profesor Adrian Luckman, prenosi BBC.
Dodao je da će u ovoj oblasti plutati narednih nekoliko decenija, a da će neki njeni dijelovi krenuti južnije ka toplijim vodama. Zbog sumnje da ga struje i vjetrovi mogu odgurati na sjever Antarktike gdje bi predstavljala opasnost za brodove, naučnici će njegovo kretanje stalno nadzirati i pratiti.

Infracrveno svjetlo Aqua satelita američke svemirske agencije pretražilo je čistu vodu u procjepu između spruda i ledenog brijega. Voda je bila toplija u odnosu na okolni led i zrak.

Prema naučnicima, odvajanjem ledenog brijega četiri puta većeg od Londona od ledenog grebena Larsen C promijenjen je oblik antarktičkog poluostrva.

Izvor: Klix