Udruženje građana„ PROBUDI SE“ koje deleije na području Grada Istočnog Sarajeva, registrovano je početkom 2014. godine. Naša vizija je da maksimalnim korištenjem svog rada, položaja i potencijala, naša sredina postane poljoprivredna, ekološka i turistička destinacija što će doprinijet i većoj zaposlenosti i blagostanju zajednice. Naša misija je da ekološkim, društvenim i ekonomskim aosnaživanjem građana kroz afirmaciju rada i preduzetništva, jačanjem zajedništva, volonterizma, čovjekoljublja, čuvanje tradicije i kulturno-materijalnog blaga popravimo kvalitet života pod sloganom „Ujedinjeni protiv siromaštva, materijalnog i duhovnog“.

Članovi u sektoru poljoprivrede proizvode povrće, voće i sve njihove prerađevine tzv. zimnicu, zatim jaja, mlijeko i mliječne prerađevine, rakiju i likere, prerađevine od ljekovitog i začinskog bilja kao što su čajevi, melemi, tinkture. Sve ovo možete pogledati na Facebook stranici:https://www.facebook.com/kupujdomacejedizdravo/notif_t=fbpage_fan_invite&notif_id=1476035367620265

Uključivanjem velikog broja kreativnih građana/ki (članovi su u većini žene), javila se potreba za osnivanjem sekcije koja će objediniti kreativce, tako da se osniva sekcija pod nazivom: Kreativni kutak“

kreativni-4

Članovi nastoje pratiti i nove tehnike koje se pojavljuju na tržištu, pa je jedan dio njih ovladao tehnikama dekupaž, slikanja i nekim drugim tehnikama, putem kojih izrađuju ukrasne predmete, narodne nošnje i vez, izrada organskih sapuna, flaša i svjećnjaka sa slavskim motivima, nakit, suvenire, mozaik ogledala, a jedan dio članica se bavi slikarstvom i ikonopisanjem. Pored posjećivanja i učešća na brojnim sajmovima, smatrali smo da je našem gradu potrebna i jedna radnja gdje će se moći vidjeti i kupiti svi ovi predmeti koji su nastali isključivo ručnom izradom naših kreativaca.

kreativni1

U junu 2016. godine je u Tržnom centru “TOM” otvorena je prodajno – izložbena radnja pod nazivom ”Kreativni kutak” u kojoj se mogu pogledati i kupiti rukotvorine.

Ovom prilikom  posebno želimo izdvojiti Malinu Mojsilović koja se bavi ikonopisanjem i Jelu Vitomir koja pored slikanja izrađuje i narodne nošnje i tako doprinosi očuvanju naše tradicije.

ikone

“Kada kupujete nešto od nekog umjetnika, kupujete više od samog objekta, kupujete stotine i stotine sati neuspjeha, pokušaja. Kupujete godine frustracija i trenutke čiste radosti. Ne kupujete samo jednu stvar, kupujete dio srca, dio duše i maleni dio nečijeg života…”

Posjetite nas na prvom spratu TC „TOM“

slike

Naš Facebook profil: https://www.facebook.com/kreativnikutak.istocnosarajevo