Neovlaštena potrošnja električne energije od sada će se tretirati kao krivično djelo, odnosno krađa električne energije, a počinioci će biti sankcionisani zatvorskom i novčanom kaznom, saopšteno je danas iz “Elektroprivrede Republike srpske”.

U saopštenju se navodi da je za sve kupce koji neovlašteno troše električnu energiju Krivičnim zakonikom Republike Srpske, usvojenim u junu, propisana zatvorska kazana od jedne do osam godina i adekvatna novčana kazna.

“Ako vrijednost ukradene električne energije, toplotne energije ili prirodnog gasa prelazi iznos od 10.000 KM, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom, a ako prelazi 50.000 KM, kaznom zatvora od dvije do osam godina i novčanom kaznom”, precizirano je u saopštenju.

Ako je počinilac pravno lice, biće kažnjeno novčanom kaznom od 20.000 do 200.000 KM, a odgovorno lice kaznom zatvora do tri godine i novčanom kaznom.

“Usvajanjem Krivičnog zakonika Republike Srpske, odgovoreno je na dugogodišnje apele i napore ERS-a da država, kao većinski vlasnik ovog mješovitog holdinga, stane u zaštitu sopstvenih interesa sankcionisanjem i sprečavanjem krađe električne energije kojom se, kako elektroprivrednoj kompaniji, tako i državi, nanose milionske štete na godišnjem nivou”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo