Napušten grad sa 350 kopija francuskog dvorca nije fotošop.

Da li ste ikada čuli za duplikaturu? Niste? To je izraz koji se koristi kada se umesto arhitektonskog rešenja repliciraju neke poznate građevine. Kina je kolevka duplikature, ali ovaj grad nije u Kini.

Kinezi još od 1990. zidaju kuće koje su kopije čuvenih zdanja širom sveta. Koriste se loši, jefitni materijali i građa i onda se za par meseci konstruišu čitavi gradovi koji kloniraju nasleđe evropske istorije.

Na fotografiji ipak nije Kina. Nov “Sim City” je upravo ušao među najbizarnije ideje i nalazi se u Turskoj. Stotine mini zamkova koji su kopije dvoraca Loare su deo projekta “Burj Al Babas” grupe Sarot. Nalaze se u blizini grada Mudurna u severozapadnoj regiji te zemlje. Primetićete ipak da grad deluje napušteno.

Mini dvoraca je tačno 350 i podignuti su još 2011. Projekat je bio namenjen super bogatima i u obećanjima je stajalo da će tu biti zdravstveni centri, saloni za lepotu, tržni centri, akva parkovi, fast-fud restorani i zabavni parkovi.

Svaka vila ima 324 m2 i kupci iz Katara, Bahreina, Kuvajta, Saudijske Arabije su bili spremni da plate od 370.000 do 530.000 dolara po nekretnini. Ceo projekat je predstavljen kao pandan “The World” i “Palm Islands” u Dubaiju. I sve je išlo kao po loju dok preduzimač nije proglasio bankrot pred kraj prošle godine.Burj Al Babas trenutno ima dug od 27 miliona dolara, a grupacija Sarot očajnički želi da proda bar 100 fejk dvoraca. Dotle je narađeno da se svi radovi obustave i da se grad zatvori. Preduzimač za sve krivi klijente koji su se obavezali da će kupiti vile ali nisu platili ni dolara. Sada sve kuće propadaju, ali se glavni čovek grupacije Sarot i dalje nada da će prevazići krizu za četiri do pet meseci.

Izvor: Noizz.rs