Iako naša sposobnost da lako naučimo novu vještinu opada s godinama, korištenje određenog načina razmišljanja može vam pomoći da efikasno učite i kao odrasla osoba.

Fascinacija Toma Vanderbilta procesom cjeloživotnog učenja započela je hobijima svoje kćeri: klavir, nogomet, Tae Kwon Do. Želio ju je potaknuti na nove aktivnosti i pratio je na časove ili turnire. Dok bi vježbala, odgovarao bi na e-mailove, igrao se telefonom ili zurio u prazno  dok njegova kći ne bi završila.

Ubrzo je prepoznao apsusrnost  situacije. “Impresionirao sam je važnošću širokog obrazovanja u svim tim različitim vještinama”, kaže. “Ali ona bi me lako mogla pitati:” Pa, zašto onda ti ne bi radio sve te stvari? “

Počevši od satova šaha, odlučio je sam provesti godinu dana baveći se nizom novih vještina. Naučio je pjevati, crtati, žonglirati i surfati. Ni u jednom trenutku se nije nadao da će u potpunosti ovladati sposobnostima.

“Kao odrasli, sebe forsiramo ciljevima”, kaže on. “Osjećamo kao da nemamo luksuz baviti se učenjem radi učenja.” Umjesto toga, želimo uživati u rezultatu učinjenog.

Vanderbilt detaljno opisuje svoje putovanje u svojoj knjizi “Početnici” iz januara 2021. koja kombinuje  njegova lična  otkrića s najmodernijom naukom ovladavanja vještinama.  Želimo li saznati više, razgovarali smo o mitovima o učenju odraslih i značajnim prednostima koje “način razmišljanja početnika” može donijeti u naš život.

Započevši projekt u kasnim 40-ima, Vanderbilt je znao da će se morati boriti kako bi sustigao sposobnosti učenja djece, poput njegove kćeri. Djeca su posebno dobra u implicitnom odabiranju obrazaca – razumijevajući da će određene radnje dovesti do određenih vrsta događaja, bez ikakvog objašnjenja ili opisa onoga što rade. Međutim, nakon 12. godine gubimo dio te sposobnosti upijanja novih informacija.

Ipak, ne bismo trebali biti previše pesimistični prema vlastitim sposobnostima. Iako odrasli možda ne upijaju nove vještine tako lako kao dijete, mi i dalje imamo “neuroplastičnost” – sposobnost mozga da se preokrene kao odgovor na nove izazove. U svojoj godini učenja, Vanderbilt je upoznao mnogo ljudi, srednjih godina, koji su još uvijek koristili tu “velesilu”.

Štoviše, Vanderbiltovo istraživanje otkrilo je neke osnovne principe dobrog učenja koje svatko može koristiti kako bi naše učenje bilo učinkovitije. Prvo se može činiti očitim, ali se lako zaboravlja: moramo učiti na svojim pogreškama. Dakle, umjesto da bez ikakvog besmislenog ponavljanja istih radnji iznova i iznova, moramo biti fokusiraniji i analitičniji, razmišljajući o tome što smo učinili ispravno, a što pogrešno. (Psiholozi to nazivaju “namjernom praksom”.) Vanderbilt je to primijetio igrajući šah. Mogli biste uložiti sate sa stotinama internetskih igara, ali to neće biti toliko učinkovito kao proučavanje strategija profesionalaca ili analiziranje vašeg poraza sa učiteljem.

Drugo je načelo kontraintuitivnije: moramo osigurati raznolikost naše prakse. Na primjer, prilikom žongliranja pomoglo mu je prebacivanje predmeta ili promjenu visine bacanja; probao je sjedeći i u hodu. Kao što je jedan znanstvenik rekao Vanderbiltu, ovo je “ponavljanje bez ponavljanja” i prisiljava naučene obrasce mozga da postanu fleksibilniji, omogućujući vam da se nosite s nepredvidivim poteškoćama – poput pogreške u jednom od vaših ranijih pokreta zbog koje biste mogli izgubiti kontrolirati.

Još intrigantnije, Vanderbilt je otkrio da često najbolje učimo kad znamo da ćemo i druge morati naučiti istoj vještini. Nije jasno zašto je to tako, ali čini se da to očekivanje povećava interes i znatiželju ljudi, što usmjerava pozornost mozga i pomaže da se postave jači tragovi pamćenja. (Vanderbilt je imao puno prilika podučavati ono što je naučio, jer je često uključivao kćer u svoje projekte.) Dakle, što god pokušavate savladati, razmislite o dijeljenju te vještine s nekim koga poznajete. I dok će vam možda biti korisno promatrati istinske stručnjake koji izvršavaju neku vještinu, Vanderbilt je otkrio da može biti korisno i promatrati druge novake, jer možete lakše analizirati što rade ispravno, a što rade krivo.

Zahvaljujući tom znanju, Vanderbilt je dobro napredovao u svakoj od vještina koje je namjeravao naučiti. Pjevanje je, kaže, emocionalno predstavljalo jednu od najvećih prepreka. “Bio je to postupak otvaranja strancu na najsuroviji način”, kaže on. Međutim, kad je prevladao i tu prepreku, pokazalo se da je to i najisplativije. “To je stvar za koju sam vjerojatno najviše volio, jer mi pričinjava veliko zadovoljstvo.” Na kraju je postao članom njujorškog zbora Britpop.

Ako ste nadahnuti da se i sami bavite novom zabavom, Vanderbilt savjetuje da započnete s nečim što je lako integrirati u vaš postojeći način života. Možda će vas iznenaditi brzina vašeg napretka, kaže. “Mnogi se ljudi zakače za ideju da je ovo samo ogromno vremensko ulaganje – da putu nema kraja – i to ih jako plaši.”

Faktor zašto

Možda se još uvijek pitate zašto biste se trudili kad lijepo možete sjediti na svojoj sofi.

No, Vanderbilt ističe da prihvaćanje bilo koje nove vještine ima mnogo općih prednosti – uključujući neke dugoročne promjene mozga koje bi mogle nadoknaditi mentalni pad koji često dolazi sa starenjem. Vanderbilt ukazuje na jedno istraživanje odraslih – u dobi od 58 do 86 godina – koji su održali pregršt tečajeva iz predmeta kao što su španjolski, glazba, kompozicija i slikarstvo. Nakon nekoliko mjeseci, ne samo da su dobro napredovali u pojedinačnim vještinama, već su pokazali i izražen napredak na općenitijim kognitivnim testovima – koji se podudaraju sa učinkom 30 godina mlađih.

Zanimljivo je da se ovdje činilo da koristi dolaze od pokušavanja impmenetacije različitih vještina, umjesto fokusiranja na  jednu određenu vještinu.  Kao što Vanderbilt piše u svojoj knjizi: „Umjesto da istrenirate maraton, vi svoj mozak provodite kroz razne intervalne treninge visokog intenziteta. Svaki put kad počnete učiti tu novu vještinu, preoblikujete se. Opet vježbate mozak kako bi bio učinkovitiji. ” Skloni smo gledati “diletanta” kao nekoga tko je površan i kojem nedostaje predanosti. Ali čini se da bi majstor svih zanata – vječni početnik – mogao imati oštriji mozak od stručnjaka u jednoj vještini.

Cjeloživotno bavljenje mnogim različitim interesima može čak povećati vašu kreativnost. Kao što je David Epstein također primijetio u svojoj knjizi Range, nobelovci su mnogo puta vjerojatnije uživali u umjetničkim potragama poput glazbe, plesa, vizualne umjetnosti ili kreativnog pisanja nego drugi znanstvenici.

Kada započnete s učenjem nove vještine, bit će frustrirajuće i biće trenutaka neuspjeha – ali to bi zapravo mogla biti najvažnije iskustvo cijelog procesa. Nakon godina iskustva u novinarstvu, Vanderbilt kaže da su novi izazovi dobrodošla promjena u njegovom “profesionalnom uspjehu”. “To mi je nekako otvorilo um i vratilo me tom osjećaju da ne znam”, kaže. To se posebno odnosilo na vještine – poput crtanja – koje su se već osjećale pomalo poznatima. “Učenje same stvari često se razlikovalo od onoga što sam zamišljao. Moja su se očekivanja neprestano rušila. “

Brojna istraživanja pokazala su da intelektualna poniznost – sposobnost prepoznavanja granica našeg znanja – može snažno poboljšati naše razmišljanje i donošenje odluka. A ta sposobnost da preispitamo svoje predodžbe i otvorimo svoj um za nove načine razmišljanja može biti sve važnija u današnjem svijetu koji se brzo mijenja. Bez obzira učimo li iz užitka ili pokušavamo li poboljšati svoje profesionalne vještine, svi bismo mogli dobro njegovati taj “način razmišljanja početnika”, gdje ništa nije sigurno, a tu je sve za naučiti.

 David Robson