Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je Istočno Sarajevo tačka od koje zavisi stabilnost istočnog dijela Republike Srpske i najavio da će u Mostaru od premijera Srbije Aleksandra Vučića zatražiti veće prisustvo kulturnih institucija Srbije u Istočnom Sarajevu.
„Dugoročna stabilnost i sudbina naroda na cijelom ovom prostoru zavisi od toga koliko je Istočno Sarajevo jako kao gradska sredina“, izjavio je Ivanić nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i predstavnicima gradske vlasti u Istočnom Sarajevu.

Ivanić je ocijenio da su potrebni zajednički napori da se grad i prostor istočne Srpske ojača.

On je istakao važnost postojanja Univerziteta Istočno Sarajevo i izgradnje nove bolnice u Kasindolu dodajući da je obaveza republičkih institucija da pomognu da se promijene loši uslovi u bolnici koja raspolaže dobrim kadrom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo što će Istočno Sarajevo zajedno sa federalnim Sarajevom 2019. godine biti domaćin Zimske olimpijade mladih /EYOF/.

„To ne mogu iznijeti dva grada, već je potrebna pomoć institucija BiH, Republike Srpske i Federacije BiH“, naglasio je Ivanić, navodeći da će održavanje EYOF-a biti jedan od prioriteta Predsjedništva.

Prema Ivanićevim riječima, u federalnom Sarajevu postoji vrlo snažan kulturni život, zbog čega je potrebno da Republika Srpska pokaže da i Istočno Sarajevo može biti jak kulturni centar.

„Učinićemo maksimalno da se pokaže ta snaga ovog dijela Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini“, istakao je Ivanić i dodao da će o tome u Mostaru razgovarati sa Vučićem.

Ivanić je naveo da od 2003. godine neprekidno boravi u Istočnom Sarajevu, i da bi tako trebalo da bude, ne samo do kraja mandata već i duže.

Gradonačelnik istočnog Sarajeva Nenad Vuković zahvalio je Ivaniću na posjeti i istakao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu stub ostanka i opstanka stanovnika u ovom gradu i regiji.

„Ivanić zna šta je Univerzitet u Istočnom Sarajevo, dugo godina je predavao na njemu“, izjavio je Vuković i zatražio podršku institucija kako ne bi došlo do eventualnog gašenje studijskih grupa ili fakulteta na ovom univerzitetu.

Pitanje bolnice Kasindo je, prema riječima gradonačelnika, gorući problem stanovnika Istočnog Sarajeva i regije.

On je rekao da će grad učiniti sve da se u februaru 2019. godine, za kada je planirana EYOF predstavi u najboljem svjetlu, a posebno olimpijska planina Jahorina.

Vuković je dodao da će grad zatražiti od republičkih vlasti koje su vlasnik određenih devastiranih objekata na Jahorini da pronađu investitore za njihovu obnovu, što bi stvorilo nove smještajne kapacitete, otvorilo nova radna mjesta i sliku planine učinilo ljepšom.