ivanicSrpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je večeras da je pogrešan stav poglavara Islamske zajednice (IZ) u BiH Huseina Kavazovića koji mu je prigovorio posetu Beogradu, ali je dodao da je to Kavazovićev stav.“Imate jedno potpuno neprimereno pismo kardinala patrijarhu na koje je trebalo reagovati, imate nastupe (banjalučkog biskupa Franje) Komarice i reisa (IZ u BIH Huseina) Kavazovića.
On meni prigovara što sam bio u Beogradu, a nikada (bošnjačkom članu Predsedništva BiH) Bakiru Izetbegoviću nije prigovorio što je bio u Ankari.
To je bolesno i pogrešno”, rekao je Ivanić u emisiji „Presing“ regionalne Televizije N1.

Reis Kavazović je u Gornjoj Kalesiji, gde su danas sahranjeni Bošnjaci, ubijeni u Zvorniku tokom rata, rekao da su „juče neki bili u Beogradu, a trebali su biti u Prijedoru i trebali su biti danas ovde s nama.
Jer tamo se i zlo začelo, zlo koje je pogodilo ovu zemlju… Oni su otišli tamo da svjedoče tom zlu“.

U Beogradu su u utorak bili srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, koji se sastao sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, kao i predsednik RS Milorad Dodik koji je razgovarao s Vučićem.

Ivanić je večeras je rekao da je poverenje u BiH narušeno posle svega što se desilo u vezi sa jednostranom odlukom o načinu obrade popisa stanovništva, obavljenog još 2013. godine.“Jasno je da odluka o objavljivanju rezultata popisa neće biti prihvaćena u Republici Srpskoj.
Vlade entiteta odgovaraju etničkoj strukturi po poslednjem popisu.
Broj ministara zavisi od toga, broj zaposlenih u vojsci, broj direktora agencija…
Ogromno je licemerstvo iz tzv. demokratskog Sarajeva“, kazao je Ivanić.

Ivanić je objasno da bi odlukom da se rezidentnim (stalnim) stanovnicima BiH smatra i oko 190 hiljada državljana BiH koji žive u inostranstvu, a koji su u vreme popisa došli u predratna mesta boravka, Bošnjaci imali 50 posto zaposlenih i tražili bi 50 posto vlasti.“Za deset godina će broj Bošnjaka biti veći od 50 posto i to će biti prirodno.
Ovde se to nameće i ja nemam ništa protiv, jer znam ustavne odredbe.
Ono što mene brine je nepoverenje, to što se desila laž i prevara“, kazao je on.

Po njegovim rečima, oko rezultata popisa vođena je politička bitka čije će „posledice biti negativne.
Republika Srpska će, pretpostavljam, objaviti svoje rezultate popisa stanovništva“, rekao je on.

Odluku o načinu obrade podataka s kojom se ne slaže RS, doneo je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, koji je kadar HDZ BiH.

Srpski političari smatraju da je ta odluka rezultat dogovora HDZ BiH, čiji je lider Dragan Čović, i Stranke demokratske akcije (SDA), na čijem čelu je Bakir Izetbegović.

Upitan da li će ponovo sarađivati s bošnjačkim i hrvatskim članovima Predsedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, Ivanić je kazao da će to učiniti, jer je to njegova obaveza.“Potrebno je vratiti stvari nazad, sprečiti sukobe i stvoriti iole normalnu atmosferu.
Sprečiću svaki pokušaj nove prevare.
Ja nisam izneverio naš dogovor, a bilo mi je u više situacija vrlo teško ne kritikovati Izetbegovića“, istakao je on.

Na pitanje da li je sve oko rezultata popisa bila trgovina, srpski član Predsedništva BiH je odgovorio da on nije rekao da je trgovina, ali da to nije negirao „kada je to neko spomenuo“.“Nisam imao dokaze.
Kako vreme odmiče, sve ukazuje na to da su bili u pravu“, naglasio je Ivanić.

On je kazao da juče u Beograd „nije išao po neku pomoć“, i da smatra da je predsednik RS Milorad Dodik „neuspešan političar“ i da „vlast treba menjati“.“Nisam nikome podanik i priču o popisu nisam koristio za unutrašnje obračune.
Dodikovi kadrovi su učestvovali u kompletnom procesu i on je prevaren.
Bolje mu je da ćuti, jer nije Dragan Čović moj prijatelj i ne dolazi meni na slave“, izjavio je Ivanić.

POGLAVAR ISLAMSKE ZAJEDNICE: IVANIĆ I DODIK TREBALO DA ODU U PRIJEDOR, NE U BEOGRADPoglavar Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein Kavazović izjavio je danas da je, umesto u Beogradu, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, juče trebalo dabudu u Prijedoru, gde je obeležen „Dan belih traka“ u znak sećanja na 31. maj 1992. godine kada su srpske vlasti u tom gradu naredile svim nesrbima da se označe belim trakama oko ruke.“Danas ovde ispraćamo 27 braće i sestara.
Juče su neki bili u Beogradu, a trebalo je da budu u Prijedoru i trebalo je danas budu ovde s nama.
Jer tamo se i zlo začelo, zlo koje je pogodilo ovu zemlju… Oni su otišli tamo da svedoče tom zlu“, rekao je poglavar IZ u BiH na groblju u Donjoj Kalesiji, gde je danas sahranjeno 27 Bošnjaka ubijenih u Zvorniku tokom rata.

U Beogradu su juče bili srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić koji se sastao s predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, i predsednik RS Milorad Dodik koji je u Beogradu razgovarao s Vučićem.“Vidite ono što i ja vidim, znate ono što i ja znam.
Svedočite onome onome čemu i ja svedočim.
Ubijali su nas nevine, odvodili u logore i sada traže od nas da o tome ne pričamo.
Mi ćemo govoriti istinu, ma koliko ona bila za nas teška i gorka, za njih je još gorča i još teža”, rekao je Kavazović, prenela je Muslimanska novinska agencija (MINA).

Kavazović je istakao da „Bošnjaci nisu narod koji mrzi, ali jesu narod koji pamti i koji neće odustati od svog pamćenja“.“Naravno, želimo živeti sa našim komšijama u miru.
Najveća naša pobeda je mir.
Mi želimo živeti u miru, ali nećemo biti slepi da oni koji su ovo sve učinili i oni koji ovo sve negiraju i oni koji se ispod zločinca Radovana Karadžića potpisuju sa ‘Idemo dalje’, i oni koji su stali iza takvih, mi nećemo biti slepi na to.
Neka ne misle da to ne vidimo”, naveo je Kavazović.

On je dodao da sve to „ne govori iz ljutnje, već iz pune svesti“, pozvavši članove porodica ubijenih Bošnjaka da „u dubini duše potisnu svaku pomisao na zlo i osvetu“.“Nemamo pravo na ljutnju, nemamo pravo na srdžbu i bes, imamo pravo na skrušenu dovu uzvišenom gospodaru i imamo pravo da teramo zločince i da ih izvedemo pred lice pravde.
Neka niko ne misli da ovaj narod na tome neće ustrajati“, zaključio je Kavazović.

U Memorijalnom kompleksu i na groblju u Gornjoj Kalesiji danas je obavljen verski obred i sahranjeno 27 tela Bošnjaka ubijenih tokom rata u Zvorniku.

Sedam tela je identifikovano, dok je 20 tela nađenih u masovnim grobnicama Crni Vrh, Ramin Grob i Kazanbašča sahranjeno kao N.

N.
Osobe.

Izvor:Republika Srpska