Od 6. avgusta u Italiji stupa na snagu “zelena propusnica” koja je obavezna za sve građane koji imaju više od 12 godina.

Ko želi da jede u restoranima u zatvorenom prostoru, da prisustvuje koncertima, predstavama ili bioskopskim projekcijama – mora da ima obaveznu zelenu propusnicu, prenosi RTS.

Zelena propusnica ima kôd, može biti u papirnom obliku ili digitalni. Propusnica je dokaz o bar jednoj vakcini primljenoj u poslednjih devet mjeseci, negativnom kovid testu u posljednjih 48 sati, takođe da je osoba preležala bolest u poslednjih šest mjeseci.

Kazne su velike: ko uđe na neka od ovih mjesta bez propusnice može biti kažnjen sa 400 evra, a vlasnicima restorana i barova u zatvorenom prijeti zatvorska kazna od jednog do deset dana.

Danas na sjednici vlade treba da se donese odluka o obaveznoj propusnici za prevoz i školu: donosi se dekret o putovanju sa zelenom propusnicom – biće obavezna u avionu, vozu kao i u brodskom saobraćaju.

Što se tiče škola, biće obavezna za profesore ali ne i za studente i đake, i trebalo da bi da stupi na snagu 1. septembra.

Izvor i foto: Srpskacafe