Gravitacioni centar svih srpskih okupljanja mora da bude u Istočnom Sarajevu i zato ovaj grad treba da ojača kao jasan identitet srpskog nacionalnog interesa na ovom prostoru, rekao je u subotu 24. septembra, u ovom gradu predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Prema Dodikovim riječima, da bi bilo tako Istočno Sarajevo se mora približavati Banjaluci, a ne “vući” u federalno Sarajevo.

istocno_sa_08“Nema odbrane Istočnog Sarajeva u federalnom Sarajevu, ima ga u Banjaluci. Banjaluka može da odbrani Istočno Sarajevo. Federalno Sarajevo hoće samo da proguta Istočno Sarajevo”, istakao je Dodik na javnoj tribini SNSD-a na kojoj su predstavljeni kandidati ove stranke za odbornike u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te zajednički koalicioni kandidati za načelnike Ljubiša Ćosić iz SNSD-a i Slobodan Nogo iz DNS-a. On je naveo da je Vlada Republike Srpske, koju je predvodio SNSD, uložila više od 200 miliona KM na područje Istočnog Sarajeva.

“Obećao sam da ću u Osnovnoj školi `Petar Petrović Njegoš` napraviti sportsku dvoranu i učiniću to u ovom mandatu. Kada je riječ o izgradnji bolnice u toku je žalbeni proces na izbor izvođača. Nakon toga Vlada Republike Srpske potpisaće ugovor i u bolnicu će biti uloženo više od 50 miliona KM”, naglasio je Dodik.

Navodeći da su u Istočnom Sarajevu potrebna nova radna mjesta i da se to pokušava obezbijediti, Dodik je rekao da to nije lako u uslovima kada je Srpska pretprošle godine samo od poplava imala štetu višu od dvije milijarde KM.

“Istočno Sarajevo je od strateške važnosti za Republiku Srpsku. Nismo prestali da mislimo o Istočnom Sarajevu. Želimo da učinimo još više. Hoćemo u skupštini grada da promijenimo strukturu i da napravimo novu ekipu koja će korespondirati sa ovim prostorom i praviti sa vladom Republike Srpske sveto trojstvo – lokalna zajednica, Skupština grada, Vlada Srpske”, istakao je Dodik.

istocno_sa_01Kandidat za načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić podsjetio je okupljene sugrađane da su u proteklom četvorogodišnjem mandatu napravljeni park, četiri igrališta, obdnište, Dom zdravlja, brojne saobraćajnice itd.

Ćosić, koji je i aktuelni načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, naveo je i da je prošle godine građeno 300 stanova, a ove godine 450, zaposleno je 70 ljudi i 30 pripravnika, dato je više od 400.000 KM podsticaja, više od 220 stipendija.

“Plan i program u naredne četiri godine je izgradnja gradskog trga u centru, rekonstrukcija sportske dvorane, izgradnja poslovne zone koja će do 2020. godine zaposliti 400 ljudi, još jednog parka, dva igrališta i saobraćajnice. Vratićemo i Trebević Istočnom Novom Sarajevu i Istočnom Sarajevu”, poručio je Ćosić.

U ime Opštinskog odbora SNSD-a Istočno Novo Sarajevo govorio je Staša Košarac, koji je najavio izgradnju izletišta na Tvrdimićima koje će nositi ime Srđana Kneževića, slavnog komandata jednice “Beli vukovi” Vojske Republike Srpske koji je zaslužan za odbranu Srpske.

Prema njegovim riječima, prvo pravoslavno obdanište, koje bi uskoro trebalo da bude otvoreno, dobiće ime po blaženopočivšem patrijarhu Pavlu.

“Dok je Ćosić postavljao srpske zastave drugi su dovodili Arape i sa njima pravili planove. Ne politici Slavka i Mirka”, poručio je Ćosić.

Izvor: www.snsd.org

istocno_sa_03