Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izjavio je Srni da je, uz ugovorom precizno definisane tržišne uslove, ova opština obezbijedila isporuke vode za Kanton Sarajevo.

“To je, nadam se, završetak procesa koji je proteklih nekoliko mjeseci vođen putem vodovodnih preduzeća iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva”, rekao je Ćosić.

On je dodao da će taj aranžman donijeti određeni prihod “Vodovodu” Istočno Sarajevo, koji će biti upotrijebljen za dalju rekonstrukciju vodovodne mreže, ali i samog izvorišta.

“Oni imaju potrebu za određenim količinama vode u samom gradu Sarajevu, što se i vidjelo kroz neredovno snabdijevanje potrošača, odnosno redukcije. Mi imamo određene viškove, u ovom slučaju to je 25 litara vode u sekundi, a imamo i rekonstruisan vodovodni sistem kroz brdo Mojmilo iz Đukića potoka, koji izlazi na stranu naselja Hrasno”, pojasnio je Ćosić.

Ćosić je istakao da je voda najznačajniji resurs u Istočnom Novom Sarajevu, te da je cilj da se ojača izvorište, kako bi se isporuka vode Kantonu u narednom periodu udvostručila, a samim tim povaćali prihodi ostvareni od isporuka viškova vode.

“Mi smo se trudili da cijeli proces vodimo van medijske pažnje, iako je interesovanje u Sarajevu bilo ogromno. Sve ono što bude moglo da donese prihod Istočnom Novom Sarajevu i javnim preduzećima će biti iskorišteno i realizovano”, rekao Ćosić i dodao da se nada da će ljudi iz Kantona ispoštovati dogovor.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovim dogovorom riješen dio problema građanima Sarajeva, naglasivši da je taj grad i u ratu bio snabdijevan iz izvorišta vode sa područja ove opštine.

Izvor: Srna