Grad Istočno Sarajevo, čini šest opština, od čega su dvije na području Lukavice,  Opština Istočno Novo Sarajevo i Opština Istočna Ilidža. Opština Istočno Novo Sarajevo, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, popis stanovništva 2013. godine, broji 10.642 lica, a Opština Istočna Ilidža 14.763 lica.

Lukavica predstavlja administrativno sjedište Grada Istočnog Sarajeva u kojoj je smješten najveći broj aministrativnih, kulturnih, privrednih, određeni broj državnih institucija i drugih javnih ustanova. Podaci o prirodnom kretanju stanovništva pokazuju pozitivan prirodni priraštaj stanovništva na području ove dvije opštine, što utiče  na  brojne potrebe stanovništva, posebno u oblasti infrastrukture.  Obadvije opštine i njihova administracija kontinuirano rade na obezbjeđenju što kvalitetnijih uslova za život i stvaranja urbane sredine sa svim potrebnim sadržajima. Lukavica je po mnogo čemu specifična. Kako svojim položajem, strukturom stanovništva i ekonomskim aspektima.

Riječ je o sredini koja se ubrzano razvija i koja u procentu izgradnje stambenih objekata spada u jedan od prvih u Bosni i Hercegovini.

 

Foto: Vivo studio