Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su Nacrt regulacionog plana „Centar tri“ koji predstavlјa nastavak urbane gradnje na području ove lokalne zajednice, rekao je načelnik opštine Ljubiša Ćosić.

Ćosić je istakao da su odbornici danas pokazali odgovornost u donošenju odluka značajnih za lokalnu zajednicu, navodeći da je ovim regulacionim planom obuhvaćeno područje kod jezera koje je tek sada pozicionirano u jedan planski dokument opštine.

„Na tom prostoru će, osim petnaestak objekata stambeno-kolektivnog stanovanja, biti dječiji vrtić, poslovni objekat, dovolјan broj parkinga, igrališta, teniski tereni, a gradićemo i osnovnu školu i sve saobraćajnice koje ovo povezuju“, pojasnio je Ćosić.

On se nada da će, nakon izgradnje Dečanske ulice, iduće godine biti prodat jedan broj lokacija za gradnju i da će započeti izgradnja svih sadržaja.

„Počećemo i pregovarati sa Vladom Republike Srpske o podršci za izgradnju objekta osnovne škole“, rekao je Ćosić.

On kaže da se može očekivati da će ovaj regulacioni plan u potpunosti biti realizovan u periodu 2019-2027. godina, ako se nastavi ovakva dinamika gradnje.

Ćosić je naveo da je Skupština danas usvojila i izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, u kome se kaže da je zabilјežen deficit od oko milion KM, koji je naslijeđen.

„U toku je izgradnja kapitalnih projekata vrijednih 5,5 miliona KM, što pokazuje zbog čega je ovakav deficit“, rekao je Ćosić i dodao da bi opština sa ovim prilivima i prihodima bez problema mogla finansirati budžetsku potrošnju, ali da vodi politiku izgradnje.

Ćosić kaže da je sve što opština Istočno Novo Sarajevo radi rezultat dobre saradnje sa drugim opštinama i gradovima, a prije svega sa Vladom Republike Srpske i predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Odbornik SDS-a Milan Kovačević rekao je da je ova stranka ranije upozoravala da će opština doći u situaciju da ima deficit od milion KM, istakavši da je postala praksa da se deficit prebacuje iz godine u godinu, te da će tako i ostati.

On je podsjetio da opština ima i kreditno zaduženje od pet miliona KM u narednih pet godina, tako da će se doći u finansijsku dubiozu, što potvrđuje i ovaj izvještaj o izvršenju budžeta.

„Načelnik i njegovi koalicioni partneri nemaju nikakvo rješenje, nego dodatno zadužuju građane da bi pokrivali deficit koji imaju svake godine“, kaže Kovačević.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Glavaš rekao je da je Skupština danas usvojila odluku o pokriću deficita od oko milion KM, od čega je oko 600.000 KM iz prethodnih godina, a oko 400.000 KM iz 2017. godine, na način da se plaća u naredne tri godine.

Izvor: Srna