Razgovarao: Anel Imamović

Na posljednjem Eurobasketu naša reprezentacija je napravila iznenađenje i osvojila 5. mjesto. Na putu ka tom historisjkom uspjehu, bitnu ulogu je odigala Nikolina Babić, Sarajka koja je bila najbolja „trojkašica“ Evropskog prvenstva. Uz Marine Johannes iz Francuske ubacila je najviše trojki na Eurobasketu, čak 15, ali ujedno imala i najbolji procenat preciznosti od svih ostalih igračica – 57,7 %. Dakle, više od polovine njenih šuteva za tri poena završilo je u košu. Za portal „Gallery Media“, Nikolina je govorila o Eurobasketu, velikom transferu koji je uslijedio nakon prvenstva i predstojećim sportskim izazovima.

  • Nakon historijskog plasmana na Eurobasketu, a zatim senzacije kojom ste skrenuli sve košarkaške oči svijeta na sebe, kako se danas osjećate? Da li su se slegli utisci i da li ste svjesni ostvarenog rezultata? 

Par mjeseci nakon odigranog Europskog prvenstva utisci su se slegli jer smo se vratili svojim standardnim košarkaškim obavezama u klubovima, ali moram priznati da se vrati ista emocija kada pomislim na naše učešće na Eurobasketu. Uvijek sam govorila da je sport nevjerovatan jer u istom trenutku obraduje ili rastuži veliki broj ljudi, a posebno sam sretna jer smo našu Bosnu i Hercegovinu predstavili u najboljem mogućem svjetlu i pokazali da nam je mjesto na europskoj sceni. Svjesni smo činjenice da je to bilo naše prvo Europsko prvenstvo nakon 22 godine, samim tim smo još vise željeli da se dokažemo, da uživamo u našoj igri i da pokažemo cijelom košarkaškom svijetu koliko srce imamo! 

  • Legendarna Raza je jednom prilikom kazala da je za Vaš šut za tri poena kao „zicer“. Koliko rada i truda je trebalo da se izgradi takav šut?

Hvala Razi na komplimentu  Da bismo ostvarili veliki rezultat potrebna je stabilnost u glavi, vjera i naravno dobar rad. Ne samo u šutu za tri poena, ne samo u košarci, nego generalno u životu. Formula je jasna, bitno je samo primijeniti je. To je nešto što sam i ja sa svojim timom uradila na Eurobasketu. 

  • Napravili ste fenomenalan transfer u ukrajinski Prometey. Da li ste se navikli na novu sredinu? Kakvi su vaši prvi utsci u klubu?

U novoj sredini se zapravo osjećam kao da sam kući. Imala sam sreću da sam upoznala stvarno divne djevojke koje su me prihvatile kao da se poznajemo godinama. Ono što moram istaknuti jeste ozbiljna organizacija i velike ambicije kluba u ukrajinskom prvenstvu, ali i Eurokupu. Mislim da će Eurokup biti veliki iskorak za mene, za moj tim i da će mi otvoriti mnoga vrata. 

  • Bliže se nova okupljanja reprezentacije. U Sarajevo nam stiže Vaša “mušterija” sa Eurobasketa, Belgija. Kakva su Vaša očekivanja? Možemo li otvoriti kvalifikacije pobjedom?

Sa velikim nestrpljenjem čekam novo okupljanje reprezentacije. Sigurna sam da se sve djevojke zajedno sa našim stručnim štabom osjećaju isto. Hemija koju mi imamo nas je jednostavno učinila da jedva čekamo da budemo zajedno. Samim tim tu hemiju van terena smo prenijele i na teren i to je glavni razlog zašto “zračimo”. 
Svjesni smo kakva je ekipa Belgije, koliko su dugo zajedno i koliko su vrhunskih rezultata ostvarili… mi se ne bojimo susreta s njima, mi zapravo jedva čekamo takve utakmice upravo da bismo pokazali našu snagu. Ako selektor Goran Lojo bude imao na raspolaganju sve igračice mislim da će utakmica biti neizvjesna  i naravno da ćemo ići na pobjedu. Poslije ovakvog europskog prvenstva željni smo jos dobrih rezultata, jos dokazivanja i obećavam vam da nećemo odustati!