Djevojke i mladići rođeni između 1. februara 2005. i 1. septembra 2006. godine, koji će na početku naredne školske godine imati najmanje 16, a najviše 17 i po godina, mogu postati dobitnici stipendija u Velikoj Britaniji učešćem u izazovnom procesu selekcije koji vrši akreditovani HMC partner, Udruženje PLUS, kao i razgovora koje će s njima obaviti članovi HMC projekta. Izbor se vrši putem vrednovanja rezultata na testiranju, ocjena i preporuka iz škola iz kojih dolaze, poznavanja pisanog i govornog engleskog jezika, kao i uspjeha na razgovorima.

Pored ovih formalnih uvjeta, puno pažnje se pridaje tome koliko su učenici sposobni i koliko žele da se prilagode na život u drugačijoj sredini i doprinesu životu jedne britanske škole svojom vlastitom zainteresiranošću i entuzijazmom.Dobitnici stipendija se raspoređuju u škole u cijeloj Velikoj Britaniji, koje imaju veoma visoke standarde akademskih, sportskih i kulturnih postignuća. Škole nude puno pokriće troškova školarine, ishrane i smještaja.

Ukupna vrijednost stipendije iznosi 30.000 funti godišnje, a stipendija je dvogodišnja i pokriva dva završna razreda srednje škole. Prijave za stipendije, koje pored aplikacijskog obrasca, treba da sadrže fotografije, esej na engleskom jeziku i izjave roditelja, se šalju od 1. oktobra 2021. do 15. decembra 2021. godine. Sve potrebne obrasce i informacije za učenike i roditelje možete naći na udruzenjeplus.ba, ili nas kontaktirajte na brojeve telefona 061 160 789, 061 171 095, ili na email udruzenjeplus@gmail.com.