n_SantoriniGrčka… zemlja sa istorijom, koju smo svi usvojili kao našu. Zemlja u kojoj je putnik dočekan kao stari prijatelj koji joj se vraća po ko zna koji put. Njena zastava predstavlja intenzivnost plave boje i transparentnost njenih mora.

Grčka, najstarija država starog kontinenta, prostire se na jugoistoku Balkana, u zoni Mediterana, zapljuskuju je tri čista i nezagađena, topla mora intenzivno plave boje a raskošna sunčeva svjetlost obasjava površinu mora i svemu daje dijamantski odsjaj. Zemlja gdje se zelenilo impozantnih planina harmonično stapa sa beskrajom i plavetnilom mora, formirajući na taj način jedan mozaik, pun različitosti. Živopisne boje i pejzaži koji oduzimaju dah, mirisi i zvuci Grčke ostaju u sjećanju svakog posjetioca. Kako odoljeti čaroliji tamno-crvenog neba prilikom zalaska sunca, kada sunce uranja u smaragdno more ili misterioznoj jutarnjoj magli na snjegom pokrivenim vrhovima strmih planina Grčke? Miris borova, maslina i hrastova, bistra ledena voda sa izvora u planinskim selima i miris tradicionalnih domaćih poslastica stimulišu sva naša čula. Grčka je zemlja sirtakija i buzukija, maslina, južnog voća i vinograda… Koljevka evropske kulture i civilizacije, postojbina demokratije, olimpijskih nadmetanja, zemlja spomenika i arheoloških ostataka, zemlja bogova, mitova i legendi. Grčka kultura, umjetnost, običaji, mora, obale… su pomješani sa nezaboravnim pejzažima kristalno plavih voda i  beskrajnim plavetnilima, koji ostaju u sjećanju onih koji ih upoznaju… Ko od nas bar jednom nije zamislio skup bijelih kuća sa plavom pozadinom ili siluetu Akropolja iznad Atine? Savršene proporcije grčkih pejzaža posjetiocima pružaju jednu auru povjerenja i sigurnosti, koja čini da se osjećate potpuno opušteno i prijatno. Razumljivo je zašto je tako mnogo mitova o bogovima nastalo u ovom ogromnom i raznolikom pejzažu širokog vedrog neba i mora išaranog ostrvima.

Nikada bliže vama!

Ubjedljivo, najatraktivnija karakteristika ove zemlje je njen ležeran stil života; način života koji je dovoljno spor da vam pruži mogućnost da uživate u svakom trenutku pod grčkim suncem.

Sve ovo upotpunjuju vedri, gostoprimljivi grci, koji imaju čak i naziv za domaćinske manire prema posjetiocima – Filoxenia, što znači gostoprimstvo prema strancima. Grčka uvjek može da pruži više nego što se od nje očekuje. Svuda prisutno preplitanje antičkog i modernog poziva posjetioce da dožive izazov i iskuse sve čarolije koje Grčka ima da ponudi.

Grčka predstavlja jedan raj za putnika koji želi da spozna koljevku civilizacije.