Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je na sastanku sa dekanom Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Dražanom Kosorićem da će Grad Istočno Sarajevo i dalјe snažno podržavati rad i stvaralaštvo Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, koja, kako je naveo, daje značajnu kulturnu dimeziju našem gradu.

Vuković je rekao da će Grad, kao i do sada, izdvojiti finansijska sredstva za organizovanje Osmog internacionalnog festivala harmonike „Akordeon art“ koji treba da bude održan od 30. maja do 2. juna u Istočnom Sarajevu. „Ovaj Festival jedna je od kulturnih i umjetničkih manifestacija po kojima je grad Istočno Sarajevo postao prepoznatlјiv. S tim u vezi, naša je obaveza da pomognemo njegovo organizovanje i na taj način doprinesemo njegovanju tradicije, razvoju umjetnosti i kulture, što je našem gradu veoma potrebno“, istakao je Vuković.

Gradonačelnik je pohvalio rad i dostignuća Muzičke akademije, čiji profesori i studenti održavaju koncerte u velikim evropskim gradovima, te ostvaruju zapažen uspjeh na svjetskim takmičenjima.

„Univerzitet je jedan od stubova razvoja Istočnog Sarajeva, za nas je od neprocjenjive važnosti. Rekao sam u svom prvom obraćanju, kada sam izabran za gradonačelnika, a ponavlјam to i sada, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kao cjelina, ali i svi fakulteti pojedinačno, uvijek mogu da računaju na svaku vrstu podrške od Gradske uprave“, rekao je Vuković.

Dekan Muzičke akademije Dražan Kosorić rekao je da uslovi za rad Muzičke akademije nisu na zavidnom nivou, ali da se zahvalјujući velikom entuzijazmu profesora, studenata i svih zaposlenih, problemi prevazilaze na najbolјi mogući način, čemu svjedoče i rezultati koje ova akademija bilјeži.  „Trenutno su nam najveći problemi nedostatak adekvatnog prostora za nastavu i koncertnog prostora“, rekao je Kosorić.

„S druge strane, možemo se pohvaliti značajnom kolekcijom instrumenata, čak veoma vrijednim i skupocjenim koncertnim klavirima, koje je Univerzitet u Istočnom Sarajevu obezbijedio putem austrijskog kredita“, naglasio je Kosorić.

Kosorić je zahvalio predstavnicima gradske vlasti, kako dosadašnje, tako i aktuelne, koji su uvijek imali razumijevanja i bili spremni da pruže podršku Muzičkoj akademiji.

Izvor i  foto: Grad Istočno Sarajevo