Gladni, žedni, bosi, goli, nije bitno. Samo nek smo zdravi!
Nemogućnost obavljanja privredne djelatnosti za koju je privredni subjekt registrovan implicira stvaranje pojave koja se zove „višak radne snage“, što za posljedicu ima rast broja nezaposlenih. Ovakva pojava inicira smanjenu platežnu moć, koja se reflektuje na smanjenje tražnje za dobrima i uslugama, a to opet dovodi do „gašenja“ privrednog subjekta!
Začarani krug, obasut plaštom pod nazivom „COVID-19“, brzinom svjetlosti bosanskohercegovačku privredu vodi u kolaps, a radnu klasu i preduzetnike na rub egzistencije i igra završnu tačku drame koju nam servira Svjetska zdravstvena organizacija.
Gladni, žedni, bosi, goli, nije bitno. Samo nek smo zdravi!
Budžet države puni se naplatom poreza. Država iz prikupljenih sredstava putem poreza finansira sve državne službenike, školstvo, zdravstvo, javna komunalna preduzeća, organe javnog reda i mira, skupštine, opštine, vladu i druge. Drugačije rečeno, ukoliko država ne bude u mogućnosti da naplati porez i „napuni“ budžet, zbog nemogućnosti poreskih obveznika da plate isti, neće biti ni plata, ni penzija, ni doktora, ni policajaca, ni funkcionerskih stolica, ni profesora, ni direktora niti drugih državnih službenika.
Svi oni kojima je na bilo koji način ukazano povjerenje da vode i predstavljaju glas naroda moraju hitno reagovati i spasiti svoje stolice. Draga pozicijo i opozicijo, spasite sebe, tako ćete spasiti i nas!
Napori načinjeni ka očuvanju zdravlja jesu opravdani ali isti moraju biti upotpunjeni adekvatnim ekonomskim mjerama kako sprečavanjem jedne katastrofe ne bi stvorili drugu.
Paket ekonomskih mjera koji će ublažiti posljedice nastale djelovanjem virusa „COVID-19“ treba sadržati smanjenje plata državnim službenicima, treba sadržati oslobađanje poreskih obaveza za poreske obveznike od aprila 2020. do januara 2021. godine, treba sadržati minimalno 50% oslobođenja komunalnih obaveza (komunalne naknade, utroška vode, struje i sl) za isti period, treba sadržati finansijsku injekciju svakom preduzetniku u vidu minimalno 50% naknade za rad zaposlenima u periodu od aprila 2020. do januara 2021. godine. Paket ekonomskih mjera trebalo bi da sadrži i subvenciju kamatne stope na sva kreditna zaduženja za pomenuti period kao i uvođenje obaveznog moratorijuma na sva kreditna zaduženja do januara 2021. godine. Takođe, od velikog značaja je povjeriti sve potencijalne angažmane domaćim firmama radi opstanka istih.
Za portal Lukavica Online,
Diplomirani ekonomista Turuntaš, Bojana